Vječiti tradicionalist po pitanju gastronomije, Tomislav Špiček, odrastao je na domaćoj kontinentalnoj hrani koju su pripremale njegova baka i majka. Krsni kum otkrio mu je čari kulinarstva te mu čak i nabavio pravo kuharsko odijelo, a često bi s članovima obitelji išao u ribolov, brao vrganje, kestene, skupljao puževe…
Kada je imao 13 godina, odlučio je iznenaditi roditelje svojim prvim pravim ručkom, s puževima kao glavnom namirnicom. Naravno, tijekom kuhanja nešto je pošlo po zlu pa je roditeljima servirao svoju prvu kulinarsku katastrofu.
„Puževe sam ostavio tri dana u vreći da se očiste, potom sam ih propisno skuhao u octenoj vodi, posušio, pobrašnio pa isfrigao na masti, ali tada nisam znao da sam ih trebao izdinstati da bi bili mekši. Tata Boris i mama Zdenka žvakali su te gumene puževe lijepo aranžirane na rosfraj ovalu sa zelenom salatom i pohvalili me, no ja sam svoju prvu kulinarsku lekciju dobro zapamtio“, kaže poznati kuhar koji je nekoliko mjeseci kasnije, na satu domaćinstva osnovne škole, napravio šnenokle kao svoje prvo službeno jelo.
Pažanin upropastio - ribu
Njegov splitski kolega, kuhar i član žirija popularnog RTL-ovog kulinarskog showa, Ivan Pažanin, 'opekao' se na ribi.
„Na početku moje kuharske karijere dogodilo mi se skoro pa nemoguće. Prekrasna riba od četiri kile izgorjela mi je na gradelama. I danas se sjećam tog trenutka kada sam shvatio što sam napravio. Skoro pa sam umro od straha“, otkriva simpatični chef koji ne krije koliko obožava mediteransku kuhinju i plodove mora.
Pažanin i Špiček često upozoravaju natjecatelje na moguće pogreške, sve u želji da se i kandidatima ne bi dogodilo nešto slično.