VIZIONAR ISPRED SVOG VREMENA: / Ovako je izgledao Teslin patent za dron - iz 1898.!

Image
Izvor: United States Patent And Trademark Office

Nikola Tesla, izumitelj, čovjek po kojem je nazvana tvrtka za električne automobile i jedna od najomiljenih osoba interneta imao je u svojoj glavi brojne vizionarske zamisli, piše Popular Science.

22.8.2016.
23:20
United States Patent And Trademark Office
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna od opskurnijih bila je i ona o robotima-ubojicama. I to ne običnim robotima-ubojicama, već toliko smrtonosnima da bi i sam rizik njihovog korištenja doveo do mira.

Image
TESLINE IZREKE: /

Tako je govorio veliki izumitelj

Image
TESLINE IZREKE: /

Tako je govorio veliki izumitelj

Patent za "metodu i aparat za kontroliranje mehanizma pokretnih plovila ili vozila", odobren je 8. 11. 1898. godine. Kako bi ovakav uređaj radio trebao je biti bežičan, Tesla je predvidio da će ga pokretati električni valovi.

"U širem smislu, dakle, moj se izum razlikuje od svih onih sustava koji osiguravaju kontrolu pokretnih predmeta utoliko što ne zahtjeva nikakve žice, kablove ili nekakav drugi oblik električne ili mehaničke veze s predmetom, osim prirodnog medija samog prostora", navodi se u patentu.

"Ja samo postigao, unatoč tome, slične rezultate i to na puno praktičniji način stvarajući valove, impulse ili zračenja koji se primaju kroz zemlju, vodu ili atmosferu prikladnim uređajem na pokretnom tijelu te su u stanju prouzročiti željene učinke dokle god tijelo ostane unutar aktivnog područja ili učinkovitog dometa tih struja, valova, impulsa ili zračenja."

Radio valovi, iako se onda još nisu tako zvali, otkriveni su u 19. stoljeću, te će oblikavati cijeli svijet strojeva bez ljudske posade. Tesla je bio u pravu u vezi načina upravljanja njegovim robotima, ali je pogriješio po pitanju njihovog razarajućeg potencijala.

Stotinu godina borbenih dronova

Prvi dron namjenjen borbenim misijama, ili barem jedan od najbližih predhodnika, bio je Kettering Bug. Umjesto da koristi daljinsko upravljanje, bio je unaprijed programiran da leti određenu udaljenost prije eksplozije (radilo se i o predhodniku modernog krstarećeg projektila). Projektiran je tijekom Prvog svjetskog rata, ali je igzgrađen prekasno da sudjeluje u borbama, što je možda i dobro, jer su rezultati testiranja bili u najboljem slučaju nepouzdani.

Trebati će proći još jedno stoljeće kako bi naoružani, daljinski upravljani strojevi postali stvarnost. I dok je već puno napisano o tome kako će dronovi promijeniti način ratovanja, jedna je starija, daleko destruktivnija tehnologija bila ta koja je supersilama utjerala strah u kosti od totalnog rata. Radi se o atomskoj bombi, djetetu drugog znanstvenika, Oppenheimera, a ne Tesle.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču