DRAMATIČNO UPOZORENJE NASA-E: / Zemlju čeka katastrofa o kojoj nitko ne priča

Image

NASA-in stručnjak za vodu Jay Famiglietti upozorava da Zemlju čeka katastrofa o kojoj nitko ne priča, a posljedice će biti globalne i osjetit će se u svim sferama života.

19.2.2016.
6:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Famiglietti je jedan od autora istraživanja koje je prošli tjedan objavljeno u časopisu Science, a koje zaključuje da se suha područja na Zemlji dodatno isušuju dok se ona natopljena vodom sve više natapaju.

Zbog toga je u zadnjih nekoliko desetljeća tlo upilo dodatnih 3,2 trilijuna tona vode, koje skladišti u zemlji, jezerima i podzemnim vodama, što je usporilo podizanje morske razine uslijed topljenja ledenjaka za 20 posto.

"Ništa se ne poduzima kako bi se stalo na kraj problemu vode"

No, suhe regije Zemlje dodatno se isušuju i nikada nije postojao veći kontrast između suhih i natopljenih područja na Zemlji. Natopljena područja uključuju rijeku Missouri, sjevernu Amazonu i dijelove Afrike, dok su se dodatno isušila područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Mnogi upravo dugogodišnju sušu navode kao jedan od začetnika sirijske krize.

Rezultat takve polarizacije i nejednakog pristupa pitkoj vodi imat će globalne posljedice na sve sfere života: od globalnih migracija, gospodarskih i političkih nestabilnosti pa sve do izumiranja vrsta.

"Unatoč istraživanjima koja pokazuju da se sprema globalna katastrofa, ništa se ne poduzima kako bi se stalo na kraj problemu vode", zaključuje Famiglietti.

Image
"SVIJET JE U NEVOLJI": /

Bankar pojasnio svoju poruku o kataklizmičkim godinama

Image
"SVIJET JE U NEVOLJI": /

Bankar pojasnio svoju poruku o kataklizmičkim godinama

USA Today/Danas.hr

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču