ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA / Štrajk pravosudnih službenika je zakonit! Dosad mu pristupilo više od 3500 ljudi: 'Sad očekujemo poziv iz ministarstva'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu objavio je presudu je li štrajk pravosudnih službenika zakonit

5.6.2023.
10:34
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu objavio je danas da je štrajk pravosudnih službenika zakonit!

Štrajk je počeo jutros u 7 sati u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Prema prvim procjenama s terena, sudjeluju službenici na oko 80 sudova u Hrvatskoj, s ispostavama na oko 27 općinskih državnih odvjetništava i na 14 županijskih državnih odvjetništava. Prema posljednjim informacijama, štrajku je pristupilo više od 3500 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) Iva Šušković kaže kako je prisutna i podrška sudaca.

Očekuje da će službenici biti pozvani u resorno ministarstvo na razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što će o ovome reći Vlada. Znamo da je u NSK-u sastanak s reprezentativnim sindikatima. Poziv još nismo dobili, ali očekujemo da će nas primiti. Razgovarat ćemo s povjerenicima na terenu, definirati koliko će štrajk trajati, sve je još neizvjesno", rekla je Šušković, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo biti ujedinjeni'

Reprezentativni sindikat ne podržava njihov štrajk, a Šušković kaže da je to njihovo pravo te se zahvalila onima koji ih podržavaju. "U trenutku kada su izuzetno veliki pritisci prema Vladi od svih sindikata mislim da bismo trebali tu biti ujedinjeni, a ne razjedinjeni".

Dodaje kako je sudac u obrazloženju rekao da je tužbeni zahtjev neutemeljen, da je pokušaj sastavljanja više odredbi iz više zakona naprosto i životno i pravno i pravično neutemeljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Vladi je na kraju krajeva da odluči kako će ovaj problem riješiti", zaključila je.

Štrajk je bio najavljen u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove. Sindikat traži povećanje plaće za 400 eura  za najniže rangirane službenike u pravosuđu te reguliranje pregovora za službenike i namještenike u sudstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajkom pravosudni službenici onemogućuju održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove.

Obrazloženje suda

Sud je obrazložio da štrajk kojeg Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) organizira radi povećanja plaća državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu predstavlja štrajk koji je organiziran radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa državnih službenika i namještenika te da ima dopušteni cilj i svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud dodaje da je štrajk organiziran u skladu s odredbom Zakona o radu i od strane sindikata koji je za to ovlašten i za koji ne treba biti utvrđena reprezentativnost te nadodaje kako ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

Županijski sud je priopćio da je odbio dokazni prijedlog SDLSN-a za saslušanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na okolnost razloga zbog kojih Vlada štrajkove službi koje se financiraju iz državnog proračuna dopušta i plaća, a druge predlaže zabraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je precizirao da je činjenično stanje u dovoljnoj mjeri utvrđeno da bi se mogla donijeti pravilna i zakonita presuda, te da je izvođenje tog dokaza nepotrebno, pogotovo kada se ima u vidu da bitne činjenice nužne za presuđenje između stranaka nisu sporne i da su između stranaka sporna pravna pitanja.  

Vladin zahtjev

Vlada je tražila zabranu štrajka smatrajući da je nezakonit jer SDLSN traži povećanje koeficijenta za zaposlene u pravosuđu, a o tome se ne može pregovarati jer koeficijente uredbom uređuje Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi ocjenjuju da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat policije Hrvatske potpisali su ranije s Vladom kolektivni ugovor koji je na snazi do kraja godine, a njime su sve službenike i namještenike obavezali na socijalni mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo