'ZNAM ŠTO SE DOGODILO, ALI ĆU ŠUTJETI' / Milanović upozorio na crni scenarij: 'Ako se budemo previše bavili time, rasturit ćemo EU!'

'Nemaju se tu što petljati Nizozemska niti Njemačka. Niti slati neke izaslanike Bundestaga koji su podrijetlom iz BiH da objektivno izvještavaju iz te zemlje', poručio je predsjednik

4.4.2022.
11:05
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas sudjeluje na otvaranju foruma koji se održava povodom 30 godina hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa. SAD je Republiku Hrvatsku priznao 7. travnja 1992., kao 57. zemlja po redu koja je priznala Hrvatsku i 16. po redu članica NATO-a koja je to učinila.

Na početku obraćanja, Milanović je rekao: "Ako se budemo previše bavili kozmopolitskim moraliziranjem, rasturit ćemo EU."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemaju se što petljati...'

Komentirajući situaciju u BiH rekao je da posao Zapada nije "da nam pomaže, nego da nam ne odmaže."

"Nemaju se tu što petljati Nizozemska niti Njemačka. Niti slati neke izaslanike Bundestaga koji su podrijetlom iz BiH da objektivno izvještavaju iz te zemlje. To neka ostave narodima BiH", poručio je. Milanović tvrdi da ne postoji opasnost od rata. "Ali ima opasnosti nastavka bijede".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NISMO PROTIV GRADNJE, ALI...' /

Zašto Srbi financiraju zračnu luku u BiH? Dubrovački gradonačelnik: 'Očito Srbija ima neke namjere za zračnu luku Trebinje'

Image
'NISMO PROTIV GRADNJE, ALI...' /

Zašto Srbi financiraju zračnu luku u BiH? Dubrovački gradonačelnik: 'Očito Srbija ima neke namjere za zračnu luku Trebinje'

O padu drona u Zagrebu

Na pitanje o sovjetskom dronu koji se srušio na Zagreb, odgovorio je: "Ja samo imam informacije sa sastanaka na kojima je bilo 15 ljudi. Znam što se dogodilo. Ali sam šutio, pa ću šutjeti i dalje. Ljudi koji su bezočno manipulirali, sada kažu da je to stvar istrage."

Što se tiče nalaza vještačenja s mjesta pada drona, Milanović kaže da je istraga po nalogu DORH-a. "Ne vidim kako bi Plenkovića učinilo posebno sretnim da se utvrdilo da je tamo pronađeno 50 kilograma trotila. A mene nesretnim. Ja sam sretniji ako eksploziva nije bilo... Čovjek je od toga napravio seosku predstavu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović tvrdi da će se oko toga doznati istina tek kad to više nikoga ne bude zanimalo.

Kameleonska politika u Srbiji

Čestitao je Victoru Orbanu i Aleksandru Vučiću na pobjedi na izborima u Mađarskoj i Srbiji. "Pozvao sam na suradnju sa Srbijom i da se opredijele gdje žele biti, jer Rusija je daleko", rekao je te naglasio da je tamošnja politika bila "kameleonska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, ja im čestitam, to govorim bez cinizma. Srbija se mora opredijeliti je li Zapad. Ona je geografski zapad, a što je u smislu političke opredijeljenosti, to se moraju odlučiti. Ja sam ovdje govorio da je hrvatski napredak u posljednjih 30 godina, dvojaka priča. Mi smo očekivali biti razvijeni kao Španjolska – nismo. Ali smo razvijeniji nego Srbija, no to nije dovoljno. To nije moj posao. Ja nisam ni dosad docirao kakve će tko razrede imati u školama, što će učiti djecu, to je njihova stvar. Rasturit ćemo EU takvim kozmopolitskim dociranjem", rekao je.

"Srbija nije bijeda, ali neke pojave jesu. Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim ste sposobni, a to Srbija jest. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljube Rusiju kojoj su mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem, gdje je Srbija ostala? Sad moraju odlučiti gdje su. To s Rusijom je sve fikcija, deluzija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je išao u Moskvu tri dana prije invazije. Goran Grlić Jesenjin. Tamo se grlio s Lavrovom koji mu se smijao kao pajacu, to je tumačio kao podršku Zapada. U uvjetima kada nemate zatvoren zračni prostor, a mađarski zračni prostor je otvoren, imate niz letjelica u zraku i nije jednostavno reći: 'Gle, ovo je neki dron'. Ja nisam skeptičan, ja nemam pojma. U informacijskom ratu u kojem sudjeluješ, sve je dopušteno, u ratu u kojem ti ne sudjeluješ, makni se sa strane i čekaj te vidi koji je zaključak", kaže.

"Nijedna od tih država nije baš demokratska. Što ćemo reći da je Ukrajina ista kao Hrvatska? Nije ista. Rusija sigurno nije demokratska država, a nije bila ni Ukrajina. Za tango je uvijek potrebno dvoje, za rat je potreban jedan", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije. Ja želim imati normalne susjede. Ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i nadmetati se s Hrvatskom tko je jači", rekao je Zoran Milanović.

Putin ucjenjuje plinom

Milanović kaže da je zastrašujuće da u Rusiji postoji generacija 250.000 mladih muškaraca koji su na nečiju naredbu spremni krenuti u akciju. Rekao je da o ukidanju ruskog plina govore oni koji o njemu nisu ovisni te da Putin ucjenjuje sad u kompliciranoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je genijalna fora, to je zona komfora i neki to neće moći odbiti. I tako je rubalj pao na 80 za dolar, to govori koliko su ti sustavi nestabilni. Što znači da ruska valuta nije ni slaba ni jaka, samo jedna izjava gospodara rata može imati takav efekt.

Interes je da taj rat završi što prije. Ako rat ne završi što prije, bit će sve teže, bit će skuplje i teže dostupno. Rusija ima alternative, ne trenutno, ali relativno brze. Hrvatska ima neke alternative, mi se ne bismo trebali smrzavati. Njemačka plin puno više koristi u industriji. Hrvatska je tu u boljoj poziciji nego drugi, to je radi geografije. Tu smo gdje jesmo. Cijene hrane… ovisi koje hrane. Po dućanima roba baš nešto nema. Svi koji idu po dućanima kažu da robe ima, ali da je nema baš nešto puno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo