'PRAVO NA IZBOR' / Živi zid želi izmjenu zakona: stranka poslala prijedlog za ukidanje obveze cijepljenja

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Živi zid želi da se omogući pravo na izbor po pitanju cijepljenja

6.3.2017.
8:11
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici Živog zida i Snage predlažu izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojoj žele cijepljenje protiv zaraznih bolesti uvesti kao preporuku, a ne obavezu i omogućiti pravo na izbor, piše Večernji list.

Izmjene zakona još nisu uvrštene u saborski dnevni red, no prema njima svi koji se odluče na cijepljenje moraju imati pravo na prethodna testiranja na preosjetljivost na pojedine komponente cjepiva, stoju među ostalim u prijedlogu izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi u prijedlogu, prihvaćanje ili odbijanje cijepljenja treba se činiti u pisanoj formi nakon informiranja s liječnikom koji treba upoznati pacijenta s prednostima, rizicima imunizacije te bolešću protiv koje se cijepi. Zastupnici stranka Živog zida i Snage također predlažu ukidanje obaveze cijepljenja za osobe koje su profesionalno izložene riziku od zaraznih bolesti.

Briše se i prekršajna odgovornost za necijepljenje pa je slijedom toga propisana novčana kazna od dvije tisuće kuna. U prijedlogu ujedno stoji da je aktualni zakon u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata, ali je prema objašnjenju predlagatelja neusklađen i s nizom drugih hrvatskih i međunarodnih propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo