međunarodni samit u zagrebu / Zelenski poručio s Krimske platforme u Zagrebu: 'Povratak ukrajinske zastave na Krim povratak je Europe'

Image
Foto: Screenshot

Sada kada je u tijeku obnova cijele Ukrajine, trebamo tri stvari. Trebamo vojnu potporu, financijsku potporu i sankcije', rekao je Zelenski

25.10.2022.
10:53
Screenshot
VOYO logo

Na samitu međunarodne Krimske platforme koja se održava u Zagrebu, danas je putem videoveze govorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Najprije je zahvalio "prijateljima" iz Hrvatske koji su pozvali ukrajinsku delegaciju na summit i zbog potpore Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2014. kada je Rusija započela svoju ludu agresiju, započela ju je s Krimom. Nakon osam godina rata, nema niti jedne zemlje na svijetu koja nije iskusila posljedice ove agresije. Svi su patili. Krim je bio uvod u agresiju, tisuće su izgubile živote. Ovo je mučenje, trauma. Ubijaju muškarce, ženu i djecu, u tome ne diskriminiraju", rekao je Zelenski.  

Kazao je agresija na Ukrajinu "najopasniji napad na civilizaciju, a počeo je od Krima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijet je postao okrutnije mjesto u kojem Rusija može uzrokovati glad. Mogu zaustaviti izvoz proizvoda. Svijet je postao mjesto u kojem Rusija ruši stabilnost. Svijet je postao mjesto u kojem su ruske nuklearne prijetnje realnost. Zastrašuju svo čovječanstvo s katastrofom. Od 2014. Krim je njihov. No ovdje smo zajedno da pokazujemo da je ono što se tamo dogodilo privremena okupacija. Vraćanje Krima označiti će oživljavanje Ukrajine, a Putinova agresija biti će ugašena kada će Ukrajinska zastava biti na selima i gradovima Krima. Tada će svijet osjetiti da neće biti ratova i da će svijet postati sigurniji", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Kada smo prije dvije godine započeli Krimsku platformu predvidjeli smo da će se nastavljati i drago nam je vidjeti da se razvija. Sada je na razini parlamenata i stručnjaka. Ova je razina važna jer osigurava da praktična moć društva može dorasti izazovima Rusije i okupacije Krima. Postojati će određene prepreke kada Krim vratimo Ukrajini", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako Rusi na Krimu već devetu godinu za redom uništavaju sve veze i mogućnost za normalan život. Krim je jedino mjesto u Europi gdje se provodi etničko čišćenje.

"Ako ste musliman, vi ste kriminalac. Ako imate Ukrajinsku putovnicu, ruski okupatori smatraju vas kriminalcima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da kontinuirano traje militarizacija Krima, nedostatak jamstva na vlasništvo i mnogi oblici ekonomskih zločina.

"Godine će biti potrebne kako bi se Krim reintegrirao", poručio je ukrajinski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tko sve stiže na večeru? /

Pelosi u Zagrebu s Plenkovićem i Jandrokovićem, Milanović ju izbjegao: 'To sveto trojstvo treba surađivati...'

Image
Tko sve stiže na večeru? /

Pelosi u Zagrebu s Plenkovićem i Jandrokovićem, Milanović ju izbjegao: 'To sveto trojstvo treba surađivati...'

"Povratak ukrajinske zastave na Krim, povratak je norme, europske norme, sigurnosne, kulturalne", dodaje.

Rekao je da je Krim veliko tržište i odlična prilika za investicije EU, a da je Rusija sada spriječila poluotok od razvija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada kada je u tijeku obnova cijele Ukrajine, infrastrukture i kulture, trebamo tri stvari. Trebamo vojnu potporu, financijsku potporu i sankcije. To je temelj budućeg mira", rekao je.

Kada vratimo Krim u njegove prave granice, trebati ćemo vaše iskustvo i potporu, s pravnog aspekta, društvenog razvoja, infrastrukture, kako bi se na Krim vratio normalan život. Naša se suradnja treba nastaviti i nakon obnove našeg integritet. Krimska platforma treba postati temelj za ostale humanitarne platforme. To uključuje i druga mjesta, poput Transnistrije i Abhazije. Trebate mi obećati da ćete posjetiti sva naša oslobođena područja, Uključujući i Krim. Taj dio Europe dugo nije vidio ovakve počasne goste. Slava Ukrajini", rekao je Zelenski

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo