Zbog trovanja hranom umalo ostali paralizirani

Otac i kćer prije nekoliko dana primljeni su u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević sa simptomima paralizirajuće bolesti – botulizma.

8.7.2011.
21:23
VOYO logo

Iako se u početku sumnjalo da su se bakterijom Clostridium botulinum zarazili jedući paštete jednog inozemnog proizvođača, takve su sumnje odbačene analizom namirnica. Naime, poznato je da ta bakterija u hranu ispušta toksin koji izaziva botulizam samo nađe li se u anaerobnim uvjetima (bez zraka).

"Sanitarna inspekcija uzela je uzorke hrane koju su oboljeli jeli pa i suhomesnatih proizvoda koji su proizvedeni kod kuće, a koji su vjerojatno i prouzročili bolest", objasnila je dr. Vladimira Lesnikar, epidemiologinja sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Ako je, kaže, suditi prema dosadašnjim negativnim rezultatima analiza, inspektori nisu stigli do pravih uzoraka mesa u kojem se bakterija krila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi ne moraju strepiti od epidemije većih razmjera jer je očito da je riječ o domaćim proizvodima koji su konzumirani isključivo u obitelji", poručila je epidemiologinja.

Doznaje se i da su oboljeli dobro jer su u bolnicu stigli na vrijeme da prime serum pa imaju samo blagi oblik bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiva je prvo bila kokošija pašteta Argeta, slovenskog proizvođača, koja je kupljena u Intersparu.

'U skladu s ustaljenim procedurama za takve slučajeve proizvodi Argete povučeni su s polica Interspara, a provedena su testiranja proizvoda koji su povučeni sa polica te su interna kontrola kvalitete i laboratorij ustvrdili kako su svi proizvodi sanitarno i zdravstveno ispravni. Čekaju se još i rezultati analize sanitarnog inspektora, nakon čega će, vjerujemo, Argetini proizvodi ponovno biti vraćeni na police tog trgovačkog lanca. Valja napomenuti kako se Argeta namazi proizvode u strogo kontroliranim uvjetima po visokim standardima proizvodnje certficiranim ISO standardima te je vjerojatnost zaraze iznimno niska', izjavila je Feđa Hudina iz Atlantic Grupe za znet.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo