Slučaj 'dno dna' / Zbog objave slika žrtve silovanja i grupnog iživljavanja nad maloljetnicom, prvostupanjski osuđen urednik Hrvatskog tjednika

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski tjednik je 2019. na naslovnici objavio fotografiju žrtve grupnog silovanja, za što je pravomoćno optuženo sedam mladića iz okolice Zadra

26.1.2022.
17:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Glavni urednik, direktor i novinar časopisa Hrvatski tjednik, Ivica Marijačić, nepravomoćno je proglašen krivim i uvjetno osuđen na jednu godinu s rokom kušnje od tri godine za to da je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve silovanja. Vijest s Općinskog suda u Zadru donosi Zadarski.hr.

Uz napomenu da je na prvostupanjsku presudu već uložena žalba, Zadarski dalje objašnjava detalje slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski je tjednik u listopadu 2019. na naslovnici objavio fotografiju žrtve grupnog silovanja, slučaja koji je prije tri godine zgrozio hrvatsku javnost, za koji je pravomoćno optuženo sedam mladića iz okolice Zadra. 

Marijačić je u svom tjedniku objavio tri fotografije na kojima je maloljetnica u kupaćem kostimu, zajedno s osobama koje su je silovale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
traže pravdu za žrtvu /

Grupno silovanje maloljetnice kod Zadra: 'Pokrenite stegovni postupak protiv suca koji je pustio počinitelje'

Image
traže pravdu za žrtvu /

Grupno silovanje maloljetnice kod Zadra: 'Pokrenite stegovni postupak protiv suca koji je pustio počinitelje'

Sutkinja Ana Zrilić presudom je utvrdila, piše Zadarski.hr, da je Ivica Marijačić 23. listopada 2019. na svom profilu na Facebooku objavio najavu sadržaja Hrvatskog tjednika s naslovom "Šokantna istina - Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen".

Uz tu najavu, Marijačić je u objavio fotografiju naslovnice tjednika na kojoj se nalaze tri slike na kojima je prikazana maloljetnica u kupaćem kostimu zajedno s punoljetnim osobama koje su prijavljene za počinjenje više kaznenih djela protiv spolne slobode na njenu štetu, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu fotografiju naslovnice tjednika Marijačić je koristio kao sliku svog profila, da bi sutradan, 24. listopada 2019., kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, u tiskanom izdanju broj 787 objavio članak naziva "Šokantna istina - Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen", s naslovnicom na kojoj se nalazila fotografija djeteta-žrtve.

Sud je utvrdio da je takvo Marijačićevo postupanje je kod djeteta žrtve izazvalo osjećaj ugroženosti, uznemirenosti i šokiranosti, zbog čega je došlo do značajnog pogoršanja njenog zdravlja, a radi čega joj je od strane psihijatra propisana terapija, navodi se u presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom postupka protiv glavnog urednika Hrvatskog tjednika javnost je bila isključena radi zaštite osobe mlađe od osamnaest godina.

Nepravomoćna osuda Marijačića zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta, prva je takva presuda donesena protiv novinara u Hrvatskoj, doznaje Zadarski.hr na sudu u Zadru, a na prvostupanjsku presudu uložena je žalba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog spornog teksta Marijačić i Hrvatski tjednik bili su prijavljeni i novinarskom vijeću časti HND-a od strane Agencije za elektroničke medije, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Pravobraniteljice za djecu.

Novinarsko vijeće časti pod predsjedanjem Đurđice Klancir jednoglasno je u siječnju 2020. najstrože opomenulo urednika Hrvatskog tjednika i autora teksta. Njegov tekst su ocijenili eklatantnim primjerom neprofesionalnog, činjenično nepotpunog i namjerno difamirajućeg izvještavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je osobito skandaloznim ocijenilo činjenicu što je autor u tekstu izložio maloljetnu osobu ljudskoj difamaciji, opisujući u detalje njezine seksualne videosnimke, predstavljajući je kao promiskuitetnu ženu, plaćenu lažnu svjedokinju te lažljivicu koja je izmislila silovanje.

Vijeće časti HND-a tada je dodalo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tekstu postoji još niz elemenata koji bi sami po sebi zavrjeđivali najstrožu opomenu - od optuživanja za korupciju bez ozbiljnih dokaza i indicija, preko difamiranja na nacionalnoj i identitetnoj osnovi, pa do konstruiranja urotničkih scenarija po kojima je netko meta kritike jer je bio branitelj. Teško je pronaći civilizacijsko, ustavno i novinarsko načelo o koje se Marijačićev tekst nije ogriješio u svojih sedam stranica. Taj je tekst, ukratko, novinsko dno dna."

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo