Teška euro blamaža / Zašto na euru umjesto kune nije pas dalmatinac ili kravata? Dizajneri: 'Cijeli natječaj treba poništiti'

Pa umjesto škotske kune i srpskog Tesle, možda bolje da na euru bude Nadan Vidošević, Željka Markić, Milan Bandić, miješalica ili janjetina

11.2.2022.
22:35
VOYO logo

I tako smo na hrvatskom euru dobili škotsku kunu. Teško da ima osobe u Hrvatskoj, bavila se dizajnom, kiparstvom ili popravkom cipela, koja misli da ovo što se dogodilo nije: teška blamaža.

Dizajner koji je za to plaćen 70.000 kuna, ukrao je tuđu fotografiju, i još na Facebooku tražio savjete za kropanje, kao da radi prezentaciju pred svojim 6b razredom, ne dizajn nacionalnih kovanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda su se mnogi okrenuli protiv nesretne kune zlatice - i zapitali se: pa ne bi li bilo bolje da je na kovanici dalmatinac, pas dalmatinskog porijekla u kojeg su zaljubljena sva djeca na svijetu ili recimo kravata, hrvatski proizvod koji nosi cijeli svijet?

Netko će možda reći: imali ste se prilike izjasniti prošlo ljeto kad smo i građane pozvali da daju svoj glas, ali mnogi za to nisu ni znali, pa se u HNB-ovoj anketi tada izjasnilo samo 50.000 ljudi, što je doslovno 1 posto stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠPRAJCOV KOMENTAR /

Pranjkoviću bi trebalo isplatiti 140.000 kn jer je skrenuo pozornost s afere o Frki-Petešiću. Na euro sad definitivno trebamo staviti magarca

Image
ŠPRAJCOV KOMENTAR /

Pranjkoviću bi trebalo isplatiti 140.000 kn jer je skrenuo pozornost s afere o Frki-Petešiću. Na euro sad definitivno trebamo staviti magarca

Teška euro blamaža

Kuna, zemlja Hrvatska, glagoljica i Nikola Tesla, sve na dobroj staroj šahovnici. Europski novac na naš način, ali hrvatski način, ne bi bio hrvatski bez neke drame. Ovoga puta na relaciji Hrvatska-Škotska, na putu od ponosa do isprike.

"U Grčkoj će netko plaćati kovanicama koje smo mi dizajnirali. Stvarno nadrealan osjećaj", kazao je Stjepan Pranjković, autor idejnog rješenja "Kuna" na kovanici od 1 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se kuna na hrvatskom euru ni ohladila, već se otkrilo da nevjerojatno sliči kuni škotskog fotografa Iaina Leacha. Prvo poglavlje fijaska izbora kovanica.

Mladi umjetnik Stjepan Pranjković, autor kune, povlači prijedlog, odriče se 70 tisuća kuna i ispričava se javnosti. Hrvatska narodna banka hitno se sastaje, premijer poručuje: s blamažom nemaju veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta mislim da je cijeli proces bio jako otvoren jako transparentan", rekao je premijer.

Škot je odlučio da neće tužiti Hrvatsku, ali šteta je učinjena.

"Mi sad govorimo o posljedicama, a to je sve jer je bio loš definiran natječaj. Loše je artikuliran, definiran, postavljen natječaj. Proziva se sudionike. Danas dovoditi zemlju u pitanje kad imamo šansu staviti nešto pozitivno u EU kontekst, a mi stavljamo nešto što podsjeća na ružan period od 41. do 45, to je loše", smatra povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča nam akademik Maković, da ovaj nesretni natječaj Hrvatske narodne banke ima puno propusta. Uvjeti nisu bili definirani, bilo tko je mogao poslati bilo što, niti je kuna dobar izbor niti drugi motivi.

"Nikada do 41. Kuna nije bila kao novac imenovana, onda je bila od 41.do 45. Nažalost 30 godina imamo taj novac, navikli smo se, ali naivno je posezanje za inventar interneta. Pa taj nemogući oblik naše najljepše zemlje, staviti na kovanicu, pa to nema smisla. Nema smisla ni glagoljica, prema tome izbor motiva je loš, a taj koji je radio šuti", tvrdi Maković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nacionalno brendiranje igra važnu ulogu na međunarodnoj sceni, objašnjava nam i profesor Skoko koji upravo izdaje prvi sveučilišni udžbenik baš na tu temu.

"Neozbiljan primjer, pomalo dilententatizma u svemu. Hrvatska ima puno kreativaca i dizajnera priznatih u svijetu, iako se dala prilika mladim snagama, cijelu priču je trebalo držati pod kontrolom", kaže stručnjak Božo Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako smo došli do neslavnog drugog poglavlja. HNB odlučuje raspisati novi natječaj, ali ponoviti samo dio za izbor kune.

"Raspisivanje novog natječaja neće remetiti planirane procese i euro kovanice s našim naličjem imat ćemo na vrijeme", izjavila je Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka Hrvatske narodne banke.

Hrvatsko društvo dizajnera od početka upozorava da je ovaj natječaj trebao biti u rukama struke i pod kontrolom, a sada traže od HNBa da ponovi sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da ako se procijeni da proces sam po sebi nije bio profesionalan i adekvatan da bi bilo fer i pošteno ponoviti takav natječaj", kaže Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

I dok drama traje, svi se pitaju gdje su oni? Najpoznatije hrvatske crno bijele točke. Zovu ih ambasadorima Hrvatske, Hollywood ih je proslavio, ali na hrvatskoj euro kovanici nisu završili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelena uzgaja Dalmatinske pse više od deset godina. Smatra da su odlični prijatelji, još bolji ambasadori.

"Ako volite pješačiti, biciklirati, planinariti, jer jako vole vodu, more, jezera, ovo su psi za vas.  Ne promoviramo ih ni približno dovoljno. Ovo je najupečatljivija pasmina i od svih registriranih pasmina na svijetu, on su jedini s točkama. Mislim da treba iskoristiti i to je zbilja autohtona pasmina. Pojavljuje se prerijetko u Hrvatskoj i stranci su puno više za njih zainteresirani nego što su Hrvati", ispričala je uzgajivačica Jelena.

Misli to i hrvatska književnica s njemačkom adresom, Alida Bremer koja je na Facebooku pokrenula peticiju da se na euro kovanice stavi Dalmatinere. HNB je uskoro odgovorio, ova autohtona vrsta nije ušla u finalni izbor, sada se ne može mijenjati, ali postoje zato zlatnici i srebrnjaci s likom koji su tiskani prije nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zlatnici promiču baštinu, ali ne kao dalmatineri na euru, smatra akademik Maković, i sam potpisnik peticije za pse umjesto kune. Njegova je Udruga povjesničara umjetnosti bila pozvana da sudjeluje u izboru motiva.

"Nisam bio u Povjerenstvu, ali je doktor Dragan Damjanović, mi nismo kuni dali ni jedan bod. Htjeli smo afirmaciju baštine, od Dubrovnika do Dalmatinera. Pas je planetarna ikona i ima vrlo pozitivne reference, a iz naših je krajeva", rekao je Maković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kravate nema nigdje, a nema ni psa Dalmatinera i oni bi pomogli u našoj vidljivosti. Ja sam bio pobornik u prvom krugu koji je lobirao za Dubrovnik, on je poznatiji od Hrvatske. Tu nije samo povijesna baština, tu je priča o slobodi, o diplomaciji, mislim da je to sjajna priča o Hrvatskoj i Hrvatima i da je nezaobilazan. Ali na glasovanju je došao do izražaja lokal-patriotizam pa su svi glasali za svoje gradove", objašnjava Skoko.

Da, dvije Komisije izabrale su pet motiva: šahovnicu, kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Dubrovnik, zatim na ljeto dali građanima da glasaju i izaberu jedan dodatni motiv.

Na kraju smo glasovanjem Dubrovnik zamijenili Nikolom Teslom. I tu kreće treće poglavlje. Digla se prašina kod susjeda. Mediji su se raspisali da Hrvati svojataju Teslu, tražila se sličnost naše eurokovanice od 20 centi s 20 srpskih dinara. Evo što kaže hrvatski pobjednik Tesla kovanice. Domagoj Račić: "Nisam vidio srpske dinare tako da ne znam, nisam bio u kontaktu s time".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi cijelu ovu dramu s ukradenim kunama izbjegli da su se kovanice radile kako se rade stoljećima. I onako kako to radi Paula. To zahtijeva i umjetnički izražaj i zanatsku vještinu i modelno rješenje same kovanice. I sve to rade medaljeri.

"Uobičajenom praksom medaljeri su pozivani na natječaj jer oni znaju od crteža pripreme do izvedbenog dijela kovanice. Rješenja se sastoje od ideje i crteža što se čini lako, ali treba biti originalno pa crtež nije fotografija s interneta već intelektualna tvorevina. Dizajneri i drugi likovnjaci ne znaju pripremu za izradu alata za kovanje novca. Mora zadivljavati parametre, milimetre, visinu slova, pravila za portrete", ispričala je medaljerica Paula Banić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li koliko se medaljera našlo u Komisiji za euro? Niti jedan. Ovaj rijetki zanat treba čuvati i održavati i upravo je to jedna od uloga Udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva čija je Paula predsjednica.

"Svim medaljerima je žao da nije išlo uobičajenom praksom jer smo mogli napraviti novitete jer imamo medaljere u Hrvatskoj dok druge zemlje iznajmljuju nas i Poljake i Bugare da naprave svoje kovanice. Mi smo mogli napraviti jedinstven euro i prezentirati se s nečim posebnim", smatra Paula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi očito na krivi način biramo talente i motive kojima ćemo se predstaviti u Europi, a evo kako to rade naši susjedi.

Slovenci su odabrali konje Lipicanere, poznate pjesnike i književnike. Talijani imaju Koloseum, crtež Leonarda Da Vincija, portret Dantea. Nijemci na jednom euru imaju orla, Francuzi poznati heksagon uz moto sloboda, jednakost, bratstvo. Austrija Mozarta, Irci harfu, a jedino Estonija ima svoju zemlju, ne samo na jednom euru, već na svim kovanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, barem nismo jedini koji smo stavili zemlju na kovanicu. A možda se još stignemo predomisliti

Pa umjesto škotske kune i srpskog Tesle, možda bolje da na euru bude Nadan Vidošević, Željka Markić, Milan Bandić, miješalica ili janjetina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo