Christian Jagodić / Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona: 'Ima jedan dokaz da će Hrvatska dobiti F-16'

Na pitanje nisu li se komplikacije u nabavi aviona mogle predvidjeti, Jagodić tvrdi da su one bile predviđene

28.12.2018.
19:03
VOYO logo

Kupnja borbenih zrakoplova F-16 Barak za hrvatsko ratno zrakoplovstvo dodatno se zakomplicirala. Hrvatska inzistira da joj odabrani ponuđač Izrael isporuči dogovorene nadograđene verzije spomenutih aviona američke proizvodnje – ali američki kongres odobrio je Izraelcima prodaju F-16-ica Hrvatskoj samo u izvornom stanju. 

Posao težak 500 milijuna dolara time je doveden u pitanje. Na redu su pregovori predstavnika američke i izraelske vlade o tome kakvu točno opremu uz zrakoplove Izrael može prodati Hrvatskoj, no ti bi se pregovori mogli otegnuti, bez garancije da će Hrvatska dobiti traženo. Time sve izvjesnija postaje i mogućnost da Hrvatska poništi natječaj, i raspiše novi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Christian Jagodić, član stručnog tima i zapovjednik Eskadrile borbenih aviona, komentirao je za RTL Danas novonastalu situaciju. "Rekao bih da smo točno tamo gdje trebamo biti. Američki kongres je odobrio TPT za RH, dobili smo složen proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, spremni smo za potpis ugovora. Preostaje da se prodavatelj i izvorni proizvođač dogovore kako će i što će", tvrdi Jagodić.

'Što SAD i Izrael pregovaraju, to morate njih pitati'

Tvrdi da što se Hrvatske tiče nema nikakvog spora po pitanju aviona. "Izrael je odgovorio na zahtjev za ponudu koji smo mi dostavili njima. Oni su ispunili ponudu na najbolji mogći način, mi smo je prihvatili i evaluirali i procijenili da je to najbolja ponuda za RH i naše nacionalne interese", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan sofisticirani stroj, posebno je taj Barak onaj koji ispunjava sve naše uvjete. Komparativan je s novijim avionima. Što SAD i Izrael pregovaraju, što moraju dogovoriti, to morate njih pitati", tvrdi Jagodić.

Objašnjava i kako postoji jedan dokaz da bi Hrvatska trebala dobiti što želi. "Taj je da ne bi smjeli krenuti u proces nabave američkog borbenog aviona izravno da nije bilo odobrenja američke strane za sve što su nam Izraelci ponudili. Ponudili su nam što su Amerikanci odobrili. Ja ne vidim problem", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Komplikacije su bile predviđene'

Smatra i da ministar Damir Krstičević, koji je najviše zagovarao posao s Izraelcima – ne treba podnijeti ostavku jer se ništa nije dogodilo. "Ako netko tvrdi da se to neće dogoditi, to znači da se nešto ispriječilo i mi smo spriječili štetu. Nijedan posao nije sklopljen ne samo dok nije potpisan ugovor, nego dok avioni ne slete kod nas, uđu u naše vlasništvo i dok se uvjeti ne ispune", tvrdi.

Na pitanje nisu li se komplikacije u nabavi aviona mogle predvidjeti, Jagodić tvrdi da su one bile predviđene. "Da bi mogli pristupiti izraelskom avionu američke proizvodnje mi smo morali imati predodobrenje da bi mogli dobiti podatke o avionu. Pukovnik Ninić je letio na izraelskom avionu i za to je trebao imati odobrenje SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nisu bili spremni to dati, ili nama dati odobrenje da krenemo na taj posao oni nam ne bi dali. To što se promijenila ili nije politika, to morate Amerikance pitati", kazao je i dodao da je cijena aviona od  465 milijuna američkih dolara jako dobra cifra za Hrvatsku.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo