'nema zamjerke' / Zamjenik ravnatelja OB-a Zadar o smrti rodilje: 'Poduzeto je apsolutno sve'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U svom stažu u Općoj bolnici Zadar, u kojoj radi od 1995. godine, Karuc je rekao da se sjeća jednog takvog slučaja u kojem je umrla rodilja

10.11.2022.
11:44
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

"Oko 16:30 je uz pratnju anesteziološkog tima iz Gospića dovezena je mlada žena. To jutro je imala porod i nakon poroda je došlo do krvarenja. Nažalost, razvila je nepovratni oblik anafilaktičkog šoka. Unatoč svim mjerama, nažalost je došlo do razvoja teškog zatajenja brojnih organa. Nakon sat vremena na našoj jedinici i svim poduzetim postupcima došlo je do zastoja srca. Nakon reanimacije nažalost nismo uspjeli ponovno pokrenuti srce i proglasili smo smrt", rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar na današnjoj konferenciji za medije o smrti 22-godišnje rodilje. A prije toga je izrazio sućut u svoje i ime OB-a Zadar.

"Opća bolnica Gospić je manje nego Opća bolnica Zadar, a Opća bolnica Zadar je manja nego KBC Split. Ne možemo svi u svom gradu imati najveći stupanj zdravstvene zaštite. Kolege u Gospiću su doista napravili sve što se može u takvim slučajevima napraviti. Međutim, Zadar ipak ima više resursa, liječnika i sustava te više mogućnosti potpore organa"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poduzeto je apsolutno sve. Došla je u pratnji anesteziološkog tima. Tu doista nema nikakve zamjerke", kazao je Karuc i dodao da se postpartalna krvarenja događaju dosta često i to u 2 do 5 posto poroda.

Image
POZVANA I POLICIJA /

U Zadru preminula rodilja (22) koja je hitno prebačena iz Gospića. 'Došlo je do incidenta'

Image
POZVANA I POLICIJA /

U Zadru preminula rodilja (22) koja je hitno prebačena iz Gospića. 'Došlo je do incidenta'

"Nekad su veća, nekad manja. Uspijemo to riješiti u 99,9 posto. Nažalost, ponekad ne uspijemo. Pogotovo kad se radi o tako obilnim krvarenjima u vrlo kratkom vremenu. Ne možete zaustaviti taj proces i ponovno uspostaviti ravnotežu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se to moglo spriječiti odgovara: "Mislim da ne, mislim da ne. Svakodnevno smo suočeni s teškim traumama, krvarenjima i teškim slučajevima. Nažalost, to se događa u Hrvatskoj, Njemačkoj, bilo kojoj zemlji svijeta", kazao je Karuc i rekao da dolazak inspekcije ne ovisi o njemu.

U svom stažu u Općoj bolnici Zadar, u kojoj radi od 1995. godine, Karuc je rekao da se sjeća jednog takvog slučaja u kojem je umrla rodilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo