ZAGREBAČKI RODITELJI PETICIJOM NATJERALI SLUŽBE NA TEREN; Skidaju se opasni dijelovi zgrada, statičari su na terenu: / 'Sigurnost građana je u pitanju'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako početak nastave u Zagrebu neće biti definiran do srijede, više od 2700 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže sigurne koridore za odlazak djece u školu,

11.1.2021.
23:01
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Tjedan dana uoči početka nastave, više od 2300 zagrebačkih roditelja potpisalo je peticiju kojom traže siguran povratak djece u škole, odnosno uklanjanje opasnih dijelova zgrada oštećenih u potresu, izgradnju sigurnosnih tunela, izradu plana evakuacije te ponovne preglede statičara.

"Cigle padaju sa krovova. Ja osobno sam putem od dna Gundulićeve kuda moje dijete ide do škole fotografirala neke krovove gdje se vide cigle kako su zapele za oluk. Znači treba samo malo jači vjetar ili novi potres koji više nije nešto neuobičajeno da bi te cigle pale na cestu", rekla je Irena Šekez Sestrić, majka učenice jedne osnovne škole u centru Zagreba, dok je Maja Vujasinović s Peščenice za RTL dodala: "Naravno da nas je strah. Ne samo mene, pretpostavljam sve roditelje. Informirani smo nikako. Statičari ovu školu nakon zadnjeg potresa nisu ni pregledali tako da se osjećamo vrlo nelagodno poslati djecu u ovu staru zgradu iz 1936.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREBAČKI RODITELJI ZABRINUTI; Pokrenuli peticiju za gradnju sigurnih koridora do škola: /

'Dovoljan je zapuh vjetra...'

Image
ZAGREBAČKI RODITELJI ZABRINUTI; Pokrenuli peticiju za gradnju sigurnih koridora do škola: /

'Dovoljan je zapuh vjetra...'

Nema potrebe za tunelima

Na taj problem su u ponedjeljak upozorili i iz Platforme Možemo! "I dalje imamo trake, jer nije sigurno za pješake hodati ispod tih zgrada zbog opasnih dimnjaka, zbog dijelova fasada, crijepova, cigli, zabatnih zidova koji su oštećeni i tu se stvarno hitno to mora početi raščišćavati jer je sigurnost građana u pitanju", rekao je Tomislav Tomašević ispred jedne od škola u čijoj se blizini već pojavila mehanizacija za uklanjanje oštećenih dijelova zgrada.

Gradonačelnik Milan Bandić uvjerava kako će sve biti sigurno do 18. siječnja, odnosno početka drugog polugodišta. Dodaje kako nema potrebe za gradnjom tunela i koridora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sad odete u Gundulićevu i prilaz ovih devet škola u Donjem i Gornjem gradu, vidjet ćete tehniku na ulicama i sutra će doći ostala tehnika. Znači, mi ćemo za 10 dana to sve sanirati. Neće biti potrebno graditi niti jedan tunel za prilazak siguran i neometan do škole", rekao je.

Početak nastave nije definiran

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić u razgovoru za RTL također je rekao da ne vidi potrebu za tunelima i koridorima te dodao kako će konačnu odluku o početku nastave u Zagrebu donijeti u srijedu, nakon sastanaka s roditeljima, ravnateljima, epidemiolozima te resornim ministrom. Zna se samo da će djeca po povratku na nastavu imati vježbe evakuacije, a kako se čini, boravak u klupama će im biti donekle siguran, jer su na teren izašli i statičari, koji provjeravaju školske zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo