DA JE BRŽE - NE BI VALJALO / Zagreb nema kamo odložiti građevinski otpad nakon potresa; Jedna pobuna spriječila je rješenje problema

Rješenje za odvoz građevinskog otpada iz centra trebala je biti sanacija klizišta Kostanjek

25.6.2021.
9:19
VOYO logo

U centru Zagreba se i 15 mjeseci nakon velikog potresa i dalje mogu vidjeti hrpe građevinskog otpada na ulicama. U samoj obnovi metropole toliko je problema da ispada da je bolje što obnova ide ovako sporo, jer da ide brže - ne bi valjalo. Naime, upravo je odvoz i odlaganje građevinskog otpada postao velik problem.

U cijeloj obnovi srušeno je tek nekoliko kuća. Bivša gradska vlast je htjela staru šutu i ciglu iskoristiti za sanaciju jednog od najvećih klizišta u Europi. Plan je bio neopasnim građevinskim otpadom sanirati klizište Kostanjek kod podsusedske cementare na kojemu stoji oko 100 kuća, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paradoksalna pobuna

No, čim je netko spomenuo otpad, pobunili su se žitelji Podsuseda i zeleni aktivisti, a političari u Gradskoj skupštini su stali na njihovu stranu. I tu dolazi do paradoksa - oni će i dalje živjeti na klizištu, centar grada će biti zatrpan, a problem mora riješiti sadašnji gradonačelnik koji je i sam bio zeleni aktivist.

Image
OBNOVA PONOVNO POSUSTAJE /

Novinari pitali Horvata zašto su dosad srušene samo tri kuće: 'Nisu tri, srušene su tek dvije...'

Image
OBNOVA PONOVNO POSUSTAJE /

Novinari pitali Horvata zašto su dosad srušene samo tri kuće: 'Nisu tri, srušene su tek dvije...'

"Ja sam protiv! Ovo odlagalište? Tu je zaštićeni dio prirode i sad tu odlagalište, pa šta će to biti, cigansko neko naselje?", kazao je stanovnik Podsuseda Zdravko, a njegova susjeda Roberta je dodala: "Ljudi su samo skeptični dal' će se stvarno bacati građevinski materijal. Nemaju ništa protiv da se tamo odlaže građevinski otpad, ali sve je te nekako bilo premalo informacija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umjesto da problem bude već riješen, tek će se sljedeći tjedan znati gdje će završiti sav građevinski otpad u metropoli. "Ja samo mogu reći sada, primjerice, da smo mi u zadnjih godinu dana četiri puta više građevinskog otpada dobili nego proteklih godina. Kažem četiri puta više, a u pravom smislu riječi obnova još nije ni krenula", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Novo pogodovanje?

Da ne bi sve bilo crno-bijelo, pojavili su se napisi o skandalu zbog kojeg je obnova i kasnila. Sve se, navodno, otegnulo kako bi se moglo pogodovati pojedincima u odvozu građevinskog otpada. Bivša pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo i zaštitu okoliša, Mirka Jozić, tvrdi da je to "jedna čista glupost. Ja opće ne znam kako bih komentirala takvu jednu objavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sporan je bio upravo njen telefonski razgovor s ravnateljem Fonda za obnovu. "Mirka Jozić je rekla da je jednostavno Jakuševac zatrpan i da jednostavno nema nikakvih drugih opcija za sada", poručio je ravnatelj Fonda Damir Vanđelić, pri čemu nije komentirao je li bilo naznaka da bi se odvoz otpada trebao nekome prepustiti.

Jozić tvrdi da u razgovoru nije bilo skrivenih agendi. "Mi nismo mogli primiti građevinski otpad od dvije kuće koje su se tada rušile jer mene je gospodin Vanđelić nazvao i pitao da li to može na Jakuševac. Ja sam rekla da ne može i onda sam mu sugerirala da nađe neku građevinsku firmu gdje može od te dvije kuće odložiti otpad, ali naravno bez naplate jer građevinske firme će dobro sortiran otpad uzeti besplatno, bez ikakve naplate", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostajat će mjesta

Dokumentacija za nove lokacije odlagališta već je predana, no u Gradu smatraju da će im i dalje nedostajati mjesta za svu šutu, ciglu, grede i armaturu te da će morati osigurati još neke lokacije kada obnova konačno krene punom brzinom.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo