RANJENI GRAD / Zagreb 30 dana nakon potresa: Na špici su radnici, nema ispijanja kava. Ostala je samo šuta

Toga dana središte Zagreba potpuno se promijenilo

22.4.2020.
22:39
VOYO logo

Najpoznatiji sat u državi pokazuje 16 sati. Nalaženja ispod njega odavno više nema. Tramvajske stanice su prazne, a banu Jelačiću društvo prave golubovi. Točno mjesec dana od potresa i gotovo dva mjeseca od prvog slučaja korona virusa u Hrvatskoj grad je i dalje zaustavljen.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad kakav volimo i pamtimo sada je tužniji i ružniji. Magdalena kaže: ''Još uvijek smo u šoku i tužni, ja sam bila u ratu jer sam iz Slavonije. Tako da sam bila više u šokirana nego uplašena. Ali grad osjeća posljedice, pa smo svi skupa onako nesigurni''.

Umjesto zvijezda na špici su radnici. Cvjetni trg. Zagrebačko IN mjesto gdje se vole prešetavati i ispijati kave svi oni koji žele biti viđeni. Nema zvijezda, nema paparazza, nema ispijanja kave. Ostala je samo šuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim dijelovima grada izgleda kao da je potres bio jučer. 30 dana nakon na modrom nebu iznad Zagreba - dimnjaci. Radnici ih još uvijek skidaju sa zgrada u Frankopanskoj ulici. Vlado kaže da rade od prvoga dana kako je bio potres i tužno je sve.

Tisuće ljudi, u normalnom životu onom bez korone i potresa, dnevno prođe pješice ili tramvajem ulicom u središtu grada, a Darko Valentić kaže: ''Ovo je mrtva ulica, vidite kako se radi. Vjerujemo da će biti bolje, ne damo se. Vjerujemo da će biti potrošača i kupaca''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će, ali pitanje je kada jer 20.000 ljudi, prema procjeni četvrti Donji grad, nakon potresa iselilo je iz centra. Do 22. ožujka bila je to jedna od najtraženijih adresa za stanovanje. Ali i to se promijenilo. Brojni vlasnici i najmoprimci nakon proživljene traume žele što dalje od centra što je utjecalo na pad cijena nekretnina i najma.

''Kaotično je, svaki dan otkrivamo neke nove pukotine. Gradonačelnik zuji svugdje po gradu, a nigdje ga ne možeš ulovitii. Nije mi jasno da mjesec dana kasnije grad nije očišćen. Ovdje je bila dizalica, skidala je dimnjak, trebalo ju je samo okrenuti i nama skinuti, ali ne'', kaže Zoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani kojima su uništeni domovi spavaju u Studentskom naselju, a nekima od njih ban Jelačić više nikada neće biti prvi susjed.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo