korisnici nezadovoljni / Vlada odabrala najrigorozniji model: zašto su elektronske cigarete izjednačene s običnima?

Nema više pušenja ni elektronskih cigareta. Brižna Vlada pod utjecajem duhanskog lobija stavila ih je u isti rang kao i obične cigarete. Rekli su nam da to tako traži Europska unija, premda to nije baš cijela istina

9.3.2017.
22:49
VOYO logo

Saša je počeo pušiti u srednjoj školi. Prije šest godina duhan je zamijenio e-cigaretama.

"Što se tiče pušenja, ja sam apsolutno prestao pušiti, ja sam onaj okorijeli nepušač. Smrde mi cigarete, ne mogu podnositi da budem u kafiću u kojem se puši. Rezultati liječnički su pokazali da ja imam pluća nepušača", kaže Saša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dejan je pušio više od deset godina, ali sad već broji 24 mjeseca bez cigareta.

"Apsolutno vidim promjene. Više nemam onih glavobolja, žutih prstiju, smrada. Puno bolje se osjećam. Super stvar. Uglavnom - oni nas stavljaju sve u isti koš, mislim da to nije u redu", komentira Dejan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novim Zakonom znak zabranjeno pušenje vrijedit će jednako za jednu i drugu cigaretu. Procjenuje se da u Hrvatskoj puši svaka treća osoba, a da je broj korisnika e-cigareta premašio 100 000.

"One jesu manje zlo, ali nažalost one nisu nešto što nije štetno i što ovim zakonom nije obuhvaćeno, sukladno kao što su riješile neke druge zemlje u Europi. One mogu biti korisne kod jednog maloga broja odvikavanja pušača, ali s druge strane može se slati poruka - to je igračka uzmite vi to djeco", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E-cigarete su, prema svjetskim istraživanjima, prvi korak odvikavanju.

"Električne cigarete ne sadrže katran, katran je najštetnija tvar koja se dobija pušenjem i on uzrokuje karcinom. Kad ih usporedimo s pravim cigaretama, duhanskim, onda je ta šteta 20-25 puta manja što zapravo znači da je to nešto što trebamo preporučiti svima pušačima koji žele prestati pušiti ili si smanjiti tu štetu koju si rade trenutno", Ognjen Dobrović, specijalist javnog zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi na mjesečnoj razini izgledaju ovako: parilica + tekućina - 340 kuna. Može se usporediti s pušenjem dvije kutije na dan što je gotovo tisuću kuna više. S novim zakonom e-cigarete će u dućanu morati biti skrivene iza zamagljenog stakla, a zbog ograničenja veličine spremnika i tankova, dio će se morat povući iz prodaje. Prodavači tvrde - nigdje u Europi nije tako.

"Apsolutno nigdje. RH je jedinstven primjer gdje ih čak moramo i sakriti. To ne postoji nigdje u svijetu, jedino kod nas zato što se isti zakon primjenio s duhanskih proizvoda i samo se copy pasteao i zalijepio na elektroničke cigarete", Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od bolesti povezanih s pušenjem u Hrvatskoj svake godine umre više od 9000 ljudi.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo