VJEŠTACI ZA NET.HR O MOGUĆIM RAZLOZIMA STRAVIČNE NESREĆE KOD DUBROVNIKA: / Svima upada u oči jedan podatak...

Image

Iako se još čekaju rezultati očevida tragične pomorske nesreća u Koločepskom kanalu, vještaci za pomorski promet procjenjuju što se u utorak kasno navečer tamo moglo dogoditi.

26.4.2017.
15:31
VOYO logo

VIDEO: POTRESNO SVJEDOČANSTVO PREŽIVJELOG U NESREĆI KOD DUBROVNIKA: ‘Bilo je kao atomska bomba. Ne vjerujem da je itko od nestalih preživio…’

Svima s kojima smo danas razgovarali, muči podatak da je gliser kojim su se prevozili ugostitelji sa Šipana plovio bez ikakvih svjetala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gliser plovio bez svjetala

'Uzrok havarije još nije utvrđen, ali se zna da je brod Danče plovio sredinom kanala, a voditelj se uputio gumenjakom koji nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka, a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio', potvrdio je dubrovački lučki kapetan Mato Kekez.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tragedija kod Dubrovnika: Ovo je gumenjak koji se sudario s brodom Lučke kapetanije

Image

Tragedija kod Dubrovnika: Ovo je gumenjak koji se sudario s brodom Lučke kapetanije

PRONAĐENA TREĆA ŽRTVA STRAŠNE POMORSKE NESREĆE: Nastavlja se dramatična potraga za četvero nestalih….

Na osnovu te njegove izjave vještaci zaključuju kako je moguće da je havariji kumovala upravo plovidba bez svjetala. To bi, slažu se, značilo da nije imao ni urednu dozvolu za plovidbu noću, odnosno da nije plovio prema svim propisanim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valovi sakrili sliku glisera na radaru

Osim toga, ako je bilo južnog vjetra, gumenjak se povremeno mogao nalaziti u tzv. valnom dolu, što je utjecalo na njegovu ionako lošu vidljivost na radaru.

'Brod Danče opremljen je suvremenim radarima, a ima i sva svjetla koja su tijekom noći vidljiva, te je voditelj gumenjaka morao njega primijetiti', procjenjuju vještaci ostavljajući otvorenom mogućnost da se gliseru nešto dogodilo prije naleta broda lučke kapetanije. Zbog toga nije isključeno da se nije mogao na vrijeme skloniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Gliseri su iznimno brzi i opasni

Srećko Favro, splitski vještak za pomorski promet, napominje kako po lošem vremenu s toliko putnika za gumenjak nije bilo ni preporučljivo isplovljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STRAŠNA POMORSKA NESREĆA: Ministar Butković hitno otputovao u Dubrovnik i održao presicu, otkriven identitet poginulih

'Ljudi ne poštuju more, no represijom se ne može ništa napraviti. Za ta manja plovila jednostavno se moraju pooštriti pravila, te im se uvesti obveza ugradnje satelitskih sustava koji će ih kao brodicu identificirati prema ostalim plovilima i prema onima na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o vrlo brzim, zato i iznimno pogibeljnim plovilima u lošim vremenskim uvjetima. Oni razvijaju brzinu i do sto kilometara na sat, a u situaciji sve većeg prometa ta plovila za brzi prijevoz iznimno su opasna. U posljednjih godinu dana njihov se broj na splitskom području povećao desetak puta', rekao nam je vještak Favro.

Sve o pomorskoj nesreći kod Dubrovnika pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo