VIDEO: / Sanader napokon u Remetincu!

Bivši premijer Ivo Sanader napokon je stigao u zatvor u Remetincu. Pod velikom policijskom pratnjom u Hrvatsku je ušao preko graničnog prijelaza Bregana.

18.7.2011.
19:29
VOYO logo

Prilikom gostovanja u Dnevniku 3 HTV-a, glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec objasnio je kako se odustalo od prijevoza Sanadera avionom zbog troškova.

''Suradnjom s austrijskom i slovenskom policijom utvrđeno je kako ne postoje nikakve prepreke da se sve ne obavi cestovnim putem'', rekao je Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 21:52Ivo Sanader ušao je u Remetinec. Prema proceduri, po dolasku ga pregledava liječnik, a zatim će biti odveden u ćeliju. Kako je objavljeno, bit će smješten u ženskom odjelu u ćeliji veličine devet kvadrata. Hrvatskoj je izručen nakon 220 dana. Pobjegao je, podsjetimo, 9. prosinca 2010. godine.

Kako je teklo izručenje iz minute u minutu možete pročitati u nastavku teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:50 Pred samim ulaskom u remetinečki zatvor, policijsku je kolonu na pružnom prijelazu zaustavio vlak!

21:41 Pred ulaz u zatvor u Remetincu je stiglo 20-ak pripadnika specijalne policije koji su zagradili prilaz zatvoru i podigli rampu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:32 Kolona u kojoj se nalazi i vozilo s Ivom Sanaderom prešla je hrvatsku granicu nakon što su hrvatskoj policiji slovenski kolege predali odbjeglog premijera. 220 dana nakon bijega iz zemlje, Sanader je tako ponovno stigao u Hrvatsku.

Kako javljaju mediji, autocesta od Bregane prema Zagrebu i ceste prema Remetincu pune su policije. Pred zatvorom su brojne novinarske ekipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:05 Vozila hrvatske policije prešla su hrvatsku granicu na prijelazu Bregana, te se na prostoru između dva prijelaza obavlja primopredaja bivšeg premijera Ive Sanadera.

Zatvorene Karavanke

20:45 Slovenski portal 24ur objavio je da je tunel Karavanke bio zatvoren neko vrijeme, koliko je trebalo Austrijancima da Sanadera predaju slovenskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primopredaja se, zanimljivo, odigrala u samome tunelu.

"Politika se ne smije miješati"

20.30 ''Pravna država radi svoj posao'', kratko je predsjednik Ivo Josipović prokomentirao izručenje Ive Sanadera pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je dodao kako očekuje da će se postupak protiv Sanadera provesti brzo, zakonito i pravedno.

''Politika se ne smije miješati u taj postupak'' zaključio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:10 Nova TV je prikazala snimku kolone automobila i kombija zatamnjenih stakala kako prolazi tunel Karavanke.

19:58 Doznaje se da bi Sanader u Hrvatsku trebao stići oko 21.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam u ćeliji u ženskom odjelu

19:30 Ivo Sanader će u Hrvatsku biti prevezen u koloni sa zatamnjenim staklima, a na Bregani ga već čekaju brojne novinarske ekipe, te se doznaje kako su moguće promjene rute iz sigurnosnih razloga.

Iz sigurnosnih razloga Sanader će biti smješten na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, te će spavati sam u ćeliji. Također, ispred Remetinca se, kao i na Bregani, nalazi veliki broj novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:10 Doznaje se kako do granice sa Slovenijom bivšeg hrvatskog premijera Sanadera na autocesti Tauern A10 prate austrijski specijalci Cobre.

19:00 Kako je za Danas.hr potvrdila glasnogovornica slovenskog MUP-a Vesna Drole, slovenska će policija "obaviti neke aktivnosti u vezi s prebacivanjem Ive Sanadera", no zbog sigurnosti cijele operacije nam nije mogla reći ništa više, dok je u isto vrijeme agencija APA javila da je Sanader predan slovenskim policajcima te da je na putu prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:30 Iz zatvora u Salzburgu službeno je Jutarnjem listu potvrđeno da je Sanader krenuo je prema Hrvatskoj. Vjerojatno se nalazi u crnom policijskom kombiju koji je oko 18:15 sati izašao iz zatvora u Salzburgu. Isto javlja i RTL koji dodaje da će Sanadera austrijska policija kod tunela Karavanke predati slovenskim kolegama, koji će ga zatim prepratiti do Hrvatske.

Povratak potvrđen

18:15Ivo Sanader večeras će iz Austrije biti prebačen u Zagreb, neslužbeno je potvrđeno Danas.hr-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:50 Sanaderovi odvjetnici još uvijek nemaju službenu informaciju o povratku svog klijaneta u Hrvatsku. Odvjetnik Goran Suić nam tako nije mogao ni potvrditi ni opovrgnuti informaciju da Sanader u Hrvatsku stiže večeras.

''Ne znam točno, o njegovom dolasku večeras sam čuo od vaših kolega novinara. Prošloga tjedna sam znao da ne dolazi u petak jer sam bio gore, u Austriji, i tada mi je rečeno da će to biti ovaj tjedan. Ali i dalje ne znam koji dan'', kaže Suić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u ponedjeljak je tek kratko izjavio kako su svi tehnički detalji oko izručenja riješeni, ali nije želio reći kad Sanader dolazi.

Iako se spekuliralo da bi bivši premijer mogao biti izručen još prošli tjedan, to se nije dogodilo. Mediji su čak u petak "opsjedali" zatvor u Remetincu očekujući njegov povratak. Ta "dežurstva" nastavljena su i u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktivna" obrana

Sanaderovi odvjetnici zasad ne žele govoriti o tome kako će se Sanader braniti, odnosno hoće li i koga od svojih bivših suradnika pokušati "povući sa sobom". Odvjetnici su kazali samo da će se bivši premijer "aktivno" braniti.

Tijekom boravka u pritvoru u Austriji Sanader se nekoliko puta obraćao hrvatskim medijima preko svog odvjetnika, a njegove su poruke uglavnom bile da nije odgovoran za sve ono što mu se stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeg i uhićenje

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader pobjegao je iz države 9. prosinca prošle godine, samo nekoliko sati nakon što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u Sabor poslalo zahtjev za ukidanjem njegovog imuniteta te njegovim privođenjem. Svoj je dom u Kozarčevoj Ivo Sanader napustio to isto jutro oko 10.45 sati, odvezavši se u crnoj Opel Vectri. U Sabor nije dolazio.

Oko 11 sati neometano je prešao hrvatsko-slovensku granicu na prijelazu Bregana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) isti je dan oko 14.30 sati jednoglasno odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva za ukidanjem imuniteta, lišavanjem slobode, pritvorom i istražnim zatvorom zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti, no Ivo Sanader u to je vrijeme već napustio državu.

Nakon toga krenula je potraga za njim te je raspisana međunarodna tjeralica, a uhićen je dan kasnije 10. prosinca u 15.50 sati na autocesti na naplatnim kućicama St. Michael u Salzburgu. Spekuliralo se kako je bivši premijer navodno planirao bijeg u SAD-e, no to mu nije uspjelo jer mu je ukinuta viza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne izručujte me", pa "Izručite me hitno"

Nakon toga Sanader je odveden u zatvor u Salzburgu, a hrvatsko Ministarstvo pravosuđa 13. prosinca je uputilo zahtjev za njegovim izručenjem austrijskom Ministarstvu pravde. On se pak 23. prosinca pred austrijskim državnim odvjetništvom izjasnio oko izručenja Hrvatskoj te je jasno poručio: "Ne izručujte me!"

No, u lipnju dolazi do obrata i Sanader je od austrijskih pravosudnih tijela zatražio hitno izručenje.

Austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Carl naposljetku je 11. srpnja potpisala dozvolu za izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera Hrvatskoj.

Fimi-media, HEP, HAC – samo su neki od predmeta u kojima se intenzivno spominje ime bivšeg premijera Ive Sanadera. Bivšem premijeru na teret se stavlja udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, te pranje novca i primanje mita.

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201107130657006 arti-201107120097006 arti-201107150366006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo