traje 'bijeli štrajk' / Vesna Horvath iz Udruge sudaca nakon sastanka s Malenicom: 'Prvi put je došlo do konstruktivnih prijedloga'

Image

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk koji Ufruga hrvatskih sudaca(UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća

12.5.2023.
14:27
VOYO logo

 Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS) kazala je u petak nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom da je prvi put došlo do konstruktivnih prijedloga te da je novi sastanak pregovarača u srijedu 19. svibnja.

''Došli smo do faze kada ministarstvo obrazlaže svoju ponudu, a mi obrazlažemo naša traženja. Sada smo prvi puta došli do konstruktivnih prijedloga i razlučili smo onih nepoznatih 513 eura'', kazala je Horvath, dodajući da će sve pojasniti nakon idućeg sastanka u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk koji UHS naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća.

Image
ZID PLAĆA ILI PLAČA? /

Tri su zanimanja posebno isplativa, tri je bolje izbjegavati i koliko stvarno zarađuju medicinari, učitelji, suci...

Image
ZID PLAĆA ILI PLAČA? /

Tri su zanimanja posebno isplativa, tri je bolje izbjegavati i koliko stvarno zarađuju medicinari, učitelji, suci...

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) nudi povišicu od 513 eura za suce prvog stupnja, što suci smatraju nedovoljnim pa UHS za prvostupanjske suce traže povećanje plaća za 600 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Plaća je plaća, a sve ostalo su dodaci koji ne ulaze u plaću. Ja kada uđem u banku i tražim kredit, ne računa mi se božićnica, već samo moja čista plaća. Suci baš i ne mogu dignuti kredit'', rekla je Horvath. Naglasila je kako treba naći cjelovito rješenje jer sucima 24 godine nije podignuta plaća.

Ministar Malenica najavio je u četvrtak osampostotno povećanje osnovice plaće za prosječnu kategoriju suca ili pravosudnog dužnosnika, što iznosi 513 eura, te je pozvao suce da nastave raditi i razgovarati o plaćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica je rekao da bi najkasnije u petak trebale biti objavljene interventne izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom sucima i pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava.

Ovim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećat će se ukupno za više od 26 posto, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo