DOBILI I POSEBNU NAGRADU / Veliki uspjeh mladih hrvatskih robotičara: sa svjetskog natjecanja RoboCup u Japanu vratili su se s čak tri zlatne medalje

Hrvatska je nastupila s ukupno devet ekipa osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su morali programirati robote tako da svladaju prepreke, izađu iz labirinta i igraju nogomet

1.8.2017.
18:59
VOYO logo

Mladi hrvatski robotičari i ove se godine sa svjetskog prvenstva nisu vratili bez medalja. "Bilo je puno posla ali na kraju smo imali sreće pa je to presudilo očito. Pretežito sreće, nešto i znanja", tvrdo Matko Pribičević iz X. gimnazije u Zagrebu, 1. mjesto u supertimovima.

Reprezentacija u kojoj su bili osnovnoškolci i srednjoškolci iz čitave Hrvatske u japanskom gradu Nagoyji osvojila je čak tri zlatne medalje i posebnu nagradu za programsko rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnje četiri godine sam uvijek bio drugi na svijetu sa svojim timom i sada smo napokon Nijemce pobijedili", priča nam Janko Pribičević iz srednje škole Benedikta Kotruljevića,  1. mjesto u pojedinačnom plasmanu.

Jedna od kategorija u kojoj su robotičari briljirali bila je izalazak iz labirinta. "Taj labirint predstavlja nekakvu kao veliku zgradu, ruševinu nakon jedne velike nesreće. I cilj je robota zapravo pronaći zagrijane elemente koji predstavljaju ljudske živote.", objašnjava Matej Novosad iz XV. gimnazije u Zagrebu, 1. mjesto u pojedinačnom plasmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roboti koje učenici imaju daleko su od igračaka i programirati ih da svladaju sve prepreke nije lako. "Pa evo robot ima puno senzora, tipa kao ultrazvučni IRA senzori pomoću kojih on detektira zidove i kreće se po labirintu", objašnjava nam Ines Kušen iz XV. gimnazije u Zagrebu, 1. mjesto u pojedinačnom plasmanu.

Zlato je osvojila i ekipa koja je sudjelovala u robo-nogometu. "Najbitnije je imati ideju što se po rezultatima vidi", tvrdi Paško Zekić iz OŠ Kneza Trpimira, 1. mjesto u supertimovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dalekom Japanu bio je i najmlađi natjecatelj hrvatske robo repke koji ima tek 12 godina. "Bilo je jako zanimljivo, zabavno, bilo je i teško, ali sam uspel nekak to", priča Marin Pelek iz OŠ Varaždin.  

A da nije bilo sponzora i donatora teško bi učenici otputovali na prvenstvo jer je robotika u Hrvatskoj i dalje skup sport. "Trebaju pojedinci angažirati te političare, odnosno lokalnu zajednicu da uloži u ono što je prepoznatljivo i donosi rezultate", smatra Zoran Vukić, učitelj tehničke kulture i mentor ekipe CroAdriatic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji unatoč nedostatku podrške nisu izostali ni ovaj put.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo