USPON I KONAČAN PAD HDZ-OVE ZVIJEZDE JOSIPE RIMAC: / Evo kako je tekla karijera bivše kninske gradonačelnice i sadašnje uhićenice

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Bivša gradonačelnica Knina i jedna od važnijih figura HDZ-a prije nekoliko godina, Josipa Rimac, danas je uhićena, a to nije prvi put u njezinoj političkoj karijeri

29.5.2020.
12:19
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Josipa Rimac, HDZ-ova državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, danas je uhićena u velikoj policijskoj akciji u Hrvatskim šumama zbog sumnje u gospodarske malverzacije. Navodno je sporna gradnja vjetroelektrane kod Knina u vrijeme kad je ona bila na čelu grada.

Danas 40-godišnjakinja, Rimac je postala članica HDZ-a 1996. godine, po povratku u Knin nakon pada Krajine. Ponosno ističe da je cijela njezina obitelj učlanjena u HDZ. Javna je tajna u Kninu da je ona iskoristila svoju političku moć kako bi zaposlila cijelu užu obitelj na dobrim radnim mjestima i riješila im stambeno pitanje, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon učlanjenja u HDZ-u, njezin je politički uspon započeo u lokalnom Crvenom križu, 1998. godine, da bi samo dvije godine kasnije postala najmlađom ravnateljicom jednog gradskog ogranka ove organizacije u Hrvatskoj. Na toj se poziciji zadržala pet godina, a onda ju je HDZ kandidirao za gradonačelnicu, što je, opet kao najmlađa, postala. No, Crveni križ nije napuštala, dapače postala je ravnateljica organizacije u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji. Danas, zajedno s bivšim HDZ-ovim premijerom Nikicom Valentićem, popunjava potpredsjedničke pozicije u Hrvatskom crvenom križu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UHIĆENA JOSIPA RIMAC, ŠEF HRVATSKIH ŠUMA, POMOĆNICA MINISTRA, PODUZETNIK I JOŠ DEVETERO LJUDI: /

Evo za što ih se sve tereti

Image
UHIĆENA JOSIPA RIMAC, ŠEF HRVATSKIH ŠUMA, POMOĆNICA MINISTRA, PODUZETNIK I JOŠ DEVETERO LJUDI: /

Evo za što ih se sve tereti

Strelovit uzlet

Slično napredovanje imala je i na političkoj razini. Ušla je u HDZ-ov gradski odbor u Kninu 2003. godine, a 2006. postala je njegova predsjednica. Godinu ranije ušla je i u županijski odbor stranke, kojem je postala članica predsjedništva 2008., a zatim i potpredsjednica 2012. Tada je ušla i u predsjedništvo stranke koju je tada vodila Jadranka Kosor. Nakon što se Kosor zamjerila Severininim koncertom na obljetnici Oluje, Rimac je uskočila u tabor Tomislava Karamarka, koji je kasnije i preuzeo čelo stranke.

Tada započinje i njezin politički vrhunac, jer je zajedno s Milijanom Brkićem bila zadužena za operativne poslove. Prije lokalnih izbora 2013. ispijala je kave sa sucem Ivanom Turudićem, a Zdravko Mamić je obećao pokloniti milijun kuna Kninu ako Josipa Rimac osvoji treći gradonačelnički mandat. Iza njezina vladanja Kninom, ostala je grandiozna i vjerojatno najskuplja crkva u Hrvatskoj, muzej Oluje i kip Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njezin je politički uspon bio toliko brz da je ubrzo morala odstupiti s gradonačelničke funkcije i grad prepustiti također HDZ-ovu Nikoli Blaževiću. Naime, osim što je bila direktorica predizborne kampanje HDZ-a 2015. te osoba od velikog Karamarkova povjerenja, bila je izabrana i za saborsku zastupnicu. No, nakon propasti vlade Tihomira Oreškovića, koja je potrajala svega osam mjeseci, politička karijera Josipe Rimac doživjela je krah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički potop

Prvo ju je Županijski HDZ izbacio s izborne liste u devetoj izbornoj jedinici na izvanrednim parlamentarnim izborima. Potom je doživjela debakl na lokalnim izborima u Kninu, gdje je izgubila od sadašnjeg gradonačelnika, nezavisnog Marka Jelića. No, Plenković ju je amnestirao i instalirao na poziciju državne tajnice u Ministarstvu uprave kojim je tada vladao Lovro Kuščević.

Vrhovni sud je nedavno presudio da nije bila u sukobu interesa i da nije prekršila zakon kada je u svojoj imovinskoj kartici 2016. navela da je njezin suprug vlasnik kuće, a ne triju stanova koji se nalaze u toj kući. Tada je bivša djelatnica Ministarstva regionalnog razvoja Anna Marija Radić kažnjena radom za opće dobro i vraćanje 550.000 kuna s kamatama državi zbog toga što je nezakonito dodijelila stan Josipinu suprugu, Danijelu Rimcu. No, slučaj nije završen jer je uložena žalba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s politikom, Rimac je radila i na svom obrazovanju. Nakon što je završila srednju ekonomsku školu u Kninu, upisala je ekonomiju na Veleučilištu u Splitu, a zatim i poslovnu ekonomiju na Visokoj poslovnoj školi Libertas u Zagrebu. Diplomirala je na VERN-u 2013. kao stručna specijalistica turističkog menadžmenta.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo