DRŽAVI MAZNULI 50 MILIJUNA / Muljali na sve strane u zločinačkom udruženju, sad su pali

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL / ilustracija

Na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 42 hrvatska državljana i pet trgovačkih društava

28.10.2021.
15:41
Marko Prpić / PIXSELL / ilustracija
VOYO logo

USKOK se oglasio o jučerašnjoj velikoj akciji u kojoj je uhićeno preko četrdeset osoba s područja cijele Hrvatske. Radi se o slučaju utaje poreza ili carine, gdje su osumnjičeni oštetili državu za najmanje 50 milijuna kuna.

Na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 42 hrvatska državljana i pet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA AKCIJA /

Policija i Uskok potvrdili uhićenja u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku: 'Donijet ćemo odluku o daljnjem postupanju'

Image
VELIKA AKCIJA /

Policija i Uskok potvrdili uhićenja u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku: 'Donijet ćemo odluku o daljnjem postupanju'

Povezani u zajedničko djelovanje

Kako navode, osnovano se sumnja da su nekolicina njih, od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. u Zagrebu, Splitu i Sesvetama, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kao odgovorne osobe, stvarne voditelje poslovanja, opunomoćenike po računima drugih TD-a i osobe koje su pružale knjigovodstvene usluge te jednu sada pokojnu osobu, odredivši kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna Republike Hrvatske umanjenjem stvarne obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost (dalje: PDV) neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza na temelju nevjerodostojnih računa povezanih TD za isporuke robe koje nisu izvršene.

Da tvrtke čije su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja također okrivljeni, ne bi bili dovedeni u obvezu plaćanja PDV-a kao podloga privida legalnosti poslovanja u knjigama primljenih računa tih firmi proknjiženi su nevjerodostojni računi s iskazanim iznosom PDV-a primljeni od međusobno povezanih TD-a uključenih u prijevarni lanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te su račune, protivno Općem poreznom zakonu, u odgovarajućim obrascima podnesenim nadležnim poreznim ispostavama evidentirali okrivljenici ili po njihovom nalogu osobe koje im pružaju knjigovodstvene usluge znajući da računi ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje. Nakon toga su prva tri okrivljenika nalagali plaćanja primljenih nevjerodostojnih računa s obračunatim PDV-om za isporuke koje nisu izvršene, kao i njihovo knjiženje", navode iz USKOK-A, a novčana sredstva su nakon uplata okrivljenici podizali u gotovini, iako su svi znali da je riječ o nepripadnoj koristi stečenoj izbjegavanjem plaćanja dužnog iznosa PDV-a.

Dali nevjerodostojne isprave

U malverzacije se posumnjalo kada su tijekom 2021. godine, u postupku provođenja poreznog nadzora za 2019. godinu, djelatnice Porezne tražile na uvid knjigovodstvene isprave i dokumentaciju na temelju kojih je njegova firma koristila pravo na odbitak pretporeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su naknadno sačinjene potrebne nevjerodostojne isprave i popratna dokumentacija vezana za fakturiranje.

"Na opisani način okrivljenici su na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske neosnovano umanjili stvarne obveze PDV-a i onemogućili naplatu dužnih davanja po osnovi PDV-a te se nepripadno materijalno okoristili za najmanje 49.948.474,80 kuna", naveli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže istražni zatvor

Sumnja se da su neki od okrivljenika, da bi prikrili činjenicu da za gotov novac, bez plaćanja PDV-a i bez vjerodostojne dokumentacije, na domaćem tržištu prodaju materijal za uređenje interijera nabavljen od društava obveznika PDV-a iz Španjolske i Italije te drugih država članica EU, izdavali nevjerodostojne račune, a koja isporuka robe u stvarnosti nije izvršena. Jedan od okrivljenih je izdavao račune društvu iz Austrije, u kojima je neistinito prikazano da je roba prodana i isporučena tom društvu, čime je neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU, državni proračun oštećen za najmanje 1.184.204,50 kuna.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv 23 okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo