Na račun 'sjeo' Đuro Đaković / Uljanikov račun odblokiran: Ne bude li iznenađenja sutra stižu plaće radnicima

Image
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Račun Uljanika blokirala je jedna od tvrtki iz sastava Đuro Đaković grupe, koja je u privatnom vlasništvu

30.8.2018.
11:26
Duško Marušić/Pixsell
VOYO logo

Račun Uljanika d.d. u četvrtak popodne je odblokiran, a ne bude li drugih iznenađenja, plaće radnicima trebale bi biti isplaćene u petak, doznaje Hina od izvora bliskog Upravi te grupe.

Račun je blokirala jedna od tvrtki iz sastava Đuro Đaković grupe, koja je u privatnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Uljanika: Plaće pa odnos s dobavljačima

Nakon što im je račun odblokiran UpravaUljanika priopćila je da prioritetno rade na problemu rješavanja plaće, a da će idući tjedan prionuti pitanju odnosa s dobavljačima.

"Sve stručne službe ključnik odjela Uljanik Grupe prioritetno i isključivo angažirane su u rješavanju plaće kao osnovne i najvažnije potrebe naših radnika. Račun društva Uljanik d.d. nije u blokadi. Po rješenju problema plaće, maksimalan fokus svih raspoloživih resursa sljedeći tjedan bit će rješavanje odnosa s dobavljačima, a sve s ciljem da se u što kraćem roku pokrene proizvodnja i rad društava Uljanik Grupe", priopćili su iz tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon što su pojavile informacije da je račun društva Uljanik d.d. blokiran Zagrebačka burza stavila je tu tvrtku u segment promatranja prije nego što dobije potvrdu o blokadi od Uprave.

Na upit Zagrebačke burze Uljanik je danas nešto prije 11.00 sati potvrdio da im je račun u blokadi, i to od jučerašnjeg dana. "U tijeku su pregovori s društvom ovrhovoditeljem te očekujemo postizanje dogovora o deblokiranju računa
tijekom današnjeg dana", priopćio je Uljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici brodogradilišta Uljanik i 3. maj štrajkaju već drugi tjedan nakon što im nije isplaćena plaća za srpanj. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade rekao da je osiguran model da se radnicima isplate plaće za srpanj i kolovoz.

>> Premijer o Uljaniku: 'Radnici će dobiti plaće za srpanj i za kolovoz. To je naš maksimum'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: 'Sigurno da blokada računa nije olakotna okolnost'

Nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić rekao je kako u ovom trenutku ne može reći detalje načina pribavljanja novca za isplatu plaću, no kako će sve biti poznato na vrijeme.

Reagirao je i na vijest o blokadi računa Uljanika, kazavši da to nikako ne pridonosi rješavanju problema. "Ne mogu komentirati detalje. Sigurno da to nije olakotna okolnost u ovoj situaciji", rekao je Marić pozvavši novinare na strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici ponovo na ulicama

U iščekivanju svog zarađenog novca radnici Uljanika i u četvrtak su ponovno bili na ulicama izražavajući tako, uz povike i transparente, ogorčenje zbog neisplate plaća, neovisno o tome što je premijer Andrej Plenković s jutrošnje sjednice Vlade poručio kako je pronađeno rješenje za isplatu plaća za srpanj i kolovoz.

Nezadovoljni radnici su u povorci najprije krenuli na glavni gradski trg gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko te zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Prekinut zvižducima, koji su bili upućeni gradskoj upravi, Šverko je pozvao radnike da, kako je rekao "ne zvižde onima koji im u ovom trenutku ne mogu pomoći oko plaće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb jer onda je jasno da su nas prevarili", kazao je Šverko dok se Forumom zaorilo "USKOK, USKOK, USKOK", na što je Šverko pozvao institucije da dođu i pročešljaju poslovanje Uljanika. On je radnicima istaknuo kako mu je jasno da među nekima ima nezadovoljstva oko same organizacije prosvjeda, no da je sindikat jedino zakonsko tijelo koje može voditi štrajk. Ta je njegova izjava bila odgovor na traženja brojnog dijela 'uljanikovaca' da akcije dalje preuzme Stožer za obranu Uljanika.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek poručio je u četvrtak radnicima kako se Vladi očito ne žuri jer, kako je rekao, "Pula nije Split ili Zagreb".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uljanik je samo prošle godine uplatio 250 milijuna kuna poreza u državnu blagajnu. Odakle ikome pravo da kaže da Uljanik ne treba spašavati", pitao je Cvek.

Inače, do četvrtka u podne mali dioničari odnosno radnici trebali su poslati svoje kandidature i životopise ukoliko se žele uključiti i biti eventualno izabrani u rad budućeg Nadzornog odbora. Na kraju prosvjeda sindikati su pozvali ministra gospodarstva Darka Horvata da dođe u Pulu gdje bi razgovarao  s gradskom Upravom, sindikatima, Upravom Uljanika ali i s radnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I današnjem prosvjedu 'uljanikovaca' priključili su se brojni građani pa policija i sindikati procjenjuju da je na ulicama Pule bilo više od tri tisuće ljudi.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo