Ulazimo u četvrtu godinu negativnih rezultata

3.9.2012.
14:04
VOYO logo

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju pala za 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako industrija slabi, ali i prvi nagovještaj da bi i u trećem tromjesečju gospodarstvo moglo oslabiti.

''Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja, imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Istodobno, restrukturiranje pojedinih industrijskih grana negativno utječe na razinu proizvodnje'', navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj godini analitičari tako očekuju nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja.

Nakon što je u petak objavljeno da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 2,1 posto na godišnjoj razini, piše HRT, ovaj pad industrijske proizvodnje prvi je važniji podatak koji pokazuje da bi i u trećem tromjesečju moglo biti nastavljeno slabljenje gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo