Nevidljivi insekti / U Slavoniji komarci, Dalmatince napala druga pošast! Najviše grizu u 4 ujutro, ovo su znakovi da ih imate

Image
Foto: Shutterstock

Stjenica ima sve više i više, a za to je 'kriv' razvoj turizma

21.6.2019.
8:44
Shutterstock
VOYO logo

Navala turista Dalmaciji je osim velikih gužvi donijela i stjenice. Male krvopije zadaju muke i građanima i gostima.

"Stjenica ima sve više i više, za to je 'kriv' razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško suzbiti. Ljudi nas već zovu, najviše mali iznajmljivači i vlasnici hostela" rekao je Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da su ove godine mnogim insektima, uključujući i stjenicama, pogodovale neuobičajene vremenske prilike.

Prevencija nije laka, ali je moguća ukoliko se na vrijeme uoči problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon svakog gosta prostor treba dobro pregledati, pažnju valja obratiti na plahte i na crvene mrljice krvi na njima, a treba pogledati po i uglovima sobe i ispod madraca ima li izmeta koji izgled kao crne točkice. Savjetujem iznajmljivačima da temeljito pretraže područje oko kreveta, a dobro je pregledati i oko utičnica jer se u njih vole zavući. Bitno je vršiti redovitu kontrolu", izjavio je Zidar.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se stjenice jednom razmnože, užasno ih se teško riješiti. Uz to imaju običaj zavlačiti se u pukotine i rupice. Napadaju uglavnom izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice, a kada se napiju krvi, poprime tamnocrvenu boju. Osim toga, kada se zasite mogu preživjeti mjesecima, pri čemu se jednom tjedno hrane.

Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potječe od kemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 sata ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom, piše Slobodna Dalmacija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo