Neoporezivi dio 7500 kn / U kojim će tvrtkama radnici dobiti veći dar pod bor? Vladina mjera ipak dolazi prekasno za ovaj Božić

Image
Foto: Pixell

Upitali smo hrvatske tvrtke hoće li već ovog Božića koristiti Vladinu mjeru i povećati svojim radnicima božićnice

15.11.2018.
12:50
Pixell
VOYO logo

Vladina mjera o povećanju neoporezivih primitaka poput regresa, božićnica, uskrsnica ili 13. plaće, čiji je početak primjene najavljen za 1. prosinca za većinu hrvatskih radnika, nažalost, dolazi prekasno bar kad je ova godina u pitanju.

Tek su rijetke tvrtke koje će mjeru uspjeti implementirati u kratkom roku kako bi njihovi djelatnici već ovog Božića imali više u džepovima za blagdansku potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući paket zakona vezanih uz novu poreznu reformu, ministar financija Zdravko Marić je na sjednici Vlade najavio brze izmjene pravilnika, kojima će se od 1. prosinca povećati iznos neoporezivih primitaka za prigodne nagrade s 2500 na 7500 kuna.

„Time dajemo mogućnost poslodavcima da nagrade rad svojih zaposlenika već u ovoj godini“, poručio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to baš i neće ići tako jednostavo. Portal Vijesti.hr proveo je malu anketu među poslodavcima. Svi oni redom pozdravljalju Vladinu mjeru o povećanju iznosa neoporezivih primitaka za prigodne nagrade, no mnogi od njih, osobito velike tvrtke, trebat će određeno vrijeme za ugrađivanje mjere odnosno poslovni planovi za ovu godinu već su pri kraju realizacije.

Tako u Plivi kažu da će ovu božićnicu isplatiti prema postojećem kolektivnom ugovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pozdravljamo najave Ministarstva minancija u smislu povećavanja iznosa neoporezivih primitaka za prigodne nagrade jer podržavamo dodatno smanjenje poreza na dohodak koji je još uvijek veći u odnosu na nama konkurentne države čime bi se dodatno motiviralo visokoobrazovane na nastavak karijere u Hrvatskoj. Po poreznoj presiji nekonkurentni smo u odnosu na tranzicijske države koje jačaju svoje gospodarske aktivnosti i pozitivnim gospodarskim mjerama privlače sve veći broj stranih ulagača. Za provođenje najavljenih mjera biti će potrebno određeno vrijeme radi usklađivanja organizacijskih pravilnika i sustava nagrađivanja“, poručili su iz Plive.

Veliki poslodavci trebaju vremena za novu mjeru 

U tvrtki Holcim navode da su do sada regres za godišnji odmor isplaćivali u iznosu od 2500 kuna dok je isplata bonusa odnosno 13. plaće određena kolektivnim ugovorom i isplaćuje se svake godine temeljem uspješnih poslovnih rezultata i ostvarenja plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ove godine svakom je zaposleniku zagarantirano 50 posto osobne mjesečne plaće, dok će se ovisno o postignuću planirane dobiti za 2018. godinu, isplatiti još i dodatnih 50 do 60 posto. Stoga pozdravljamo ovu, kao i svaku drugu mjeru, koja smanjenjem poreza postavlja temelj za rast plaća. Upravo su u tijeku razgovori s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata graditeljstva Hrvastke oko povećanja plaća za 2019. godinu, a dio tih razgovora bit će i ova mjera“, navode u Holcimu.

U Jadran galenskom laboratoriju također pozdravljaju mjeru Vlade, ali će je ugraditi u nagrade za trud i rad svojih zaposlenika iduće godine, koliko će to, kako ističu dozvoljavati rezultati poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mlinaru povišica radnicima već od siječnja

Osječka Žito grupa jedna je od rijetkih koja je najavila da će njihovih 1650 zaposlenika dobiti veći dar pod bor već ovog Božića.

Iz Mlinara su najavili da će, temeljem Vladine mjere, svakom zaposleniku već od siječnja 2019. svakoga mjeseca isplaćivati dodatnih 400 kuna uz plaću, a preostali iznos do ukupnih 7500 kuna će raspodijeliti na božićnicu i uskrsnicu.

„Ove godine smo ukupno za uskrsnicu i božićnicu planirali svakom radniku isplatiti 2800 kuna, a u prosincu ćemo to i učiniti“, naveli su u Mlinaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo