TRI GODINE ZATVORA ZA HRVATA UHIĆENOG U BLEIBURGU: / 'Previše sam popio, a u Bleiburgu su mi stradali djed, rođak i ujak'

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukic

'Časni sude, iskreno mi je žao što sam to učinio. Kriv sam i kajem se, znam što se dogodilo u prošlom stoljeću i da mogu vratiti vrijeme, do ovog suđenja ne bi ni došlo.'

19.6.2018.
11:48
PIXSELL, Sanjin Strukic
VOYO logo

Zbog vikanja pozdrava 'Za dom spremni' i pozdravljanja zastave HOS-a nacističkim pozdravom, Hrvat iz Vukovarsko-srijemske županije je u Austriji osuđen na tri godine zatvora, uz 15 mjeseci uvjetne kazne. On je jedan od šestorice Hrvata koji su uhićeni u Klagenfurtu zbog zabranjenih povika tijekom komemoracije u Bleiburgu, javlja RTL. Nakon svega je rekao da je na komemoraciju u Bleiburg došao na nagovor prijatelja, a priznao je krivnju. Sve se dogodilo, kaže, zbog alkohola.

'Žao mi je zbog mog ponašanja. Osjećam se krivim, previše sam popio tog dana, a na Bleiburgu su mi stradali djed, rođak i ujak. Časni sude, iskreno mi je žao što sam to učinio. Kriv sam i kajem se, znam što se dogodilo u prošlom stoljeću i da mogu vratiti vrijeme, do ovog suđenja ne bi ni došlo', rekao je Hrvat u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog priznavanja krivnje i zbog toga što do sada nikad nije bio osuđivan, njegova je odvjetnica zatražila blažu kaznu, no tužiteljstvo je ipak tražilo zatvor. Ova presuda dolazi nakon što je Austrija postrožila zakone kada je riječ o okupljanju u Bleiburgu, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo