'UČENICI SU ODUŠEVLJENI' / Tomašević i Boris Jokić predstavili novosti u zagrebačkim školama: Žele uvesti i ŠiZ? Evo što je to...

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Srednje škole moći će izabrati ili samo Građanski odgoj ili samo ŠiZ, a ne moraju ni jedan. Osnovne škole moći će ih prihvatiti kao izvannastavnu aktivnost

21.1.2022.
15:48
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nakon sastanka s Povjerenstvom za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj i obrazovanje" u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, izašao je pred novinare.

''Najavili smo da ćemo pilotirati program Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u osnovnim i srednjim školama, Povjerenstvo se redovito sastaje, prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov negdje u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave na pilot projekt. Mini pilotiranje će biti ove školske godine u nekoliko škola, a u 30 škola bi pilot-projekt krenuo iduće nastavne godine'', kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVANNASTAVNA AKTIVNOST /

Bakić o uvođenju građanskog odgoja: 'To će biti pilot-projekt u dijelu zagrebačkih škola'

Image
IZVANNASTAVNA AKTIVNOST /

Bakić o uvođenju građanskog odgoja: 'To će biti pilot-projekt u dijelu zagrebačkih škola'

'Vjerujem da je ovo početak novog obrazovanja'

Rekao je i da je dogovoren program Škola i zajednica, skraćeno ŠIZ, koji se kao pilot-projekt već provodi u Prvoj gimnaziji u Rijeci.

''Slušali smo prve komentare učenika, oni su više nego oduševljeni. Jedva čekamo da taj program dođe u zagrebačke škole. Riječ je o fakultativnom predmetu namijenjenom učenicama i učenicima 2. i 3. razreda srednjih škola sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen, bit će predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu, kako bi vidjeli koliko je interes za uvođenje'', dodao je gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da će Grad financirati troškove stručnog usavršavanja i troškove naknade za rad kada isti nije uklopljen u neposredan rad s učenicima te da je novac već osiguran.

''Vjerujem da je ovo početak novog obrazovanja ne samo u Zagrebu, veći u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo živjeti bolje i tolerantnije'', poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je prilika da se čuje glas mladih'

''Škola i zajednica nastao je kao predmet koji se predaje u drugim i trećim razredima osnovne škole te se radi o potpuno inovativnom predmetu. Učenici su ti koji su aktivni sudionici procesa, oni kreiraju proces. Kreće od toga da mladi moraju prepoznati probleme i pojave u svojoj zajednici, a potom sudjelovati i u pokušaju njihova rješavanja'', rekao je viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu prof. Boris Jokić zahvalivši Tomaševiću na spremnosti da prihvati takav predmet u školama.

''Naši mladi nemaju svoj glas, a ovo je prilika za artikulaciju toga glasa. Škola i zajednica pokušava probiti barijeru u školstvu koja postoji već 30 godina, a to je problem školske zgrade. Škola i zajednica pokušava iskoračiti u zajednicu i dozvoliti zajednici da uđe u školu'', pojasnio je Jokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednje škole moći će izabrati ili samo Građanski odgoj ili samo ŠiZ, a ne moraju ni jedan. Osnovne škole moći će ih prihvatiti kao izvannastavnu aktivnost.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo