POČINJE PROCES ZBOG SKLAPANJA ŠTETNIH ANEKSA UGOVORA U AGROKORU: / Doznajemo kad se Ivica Todorić mora pojaviti na sudu

Image
Foto: Pixsell
29.5.2017.
14:21
Pixsell
VOYO logo

Naime, svega deset dana prije postavljanja izvanredne uprave, u ugovore ove trojice članova Uprave dodana je odredba prema kojoj tvrtka odgovara za svu štetu koja bi im mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova uprave Agrokora. Sudska ročišta na Trgovačkom sudu već su zakazana.

Pripremna ročišta zakazana u listopadu

Ivicu Todorića na pripremnom ročištu na kojem će moći iznijeti dokaze u svoju korist, odnosno dati odgovor na tužbu, sud očekuje 13. listopada, dok će Ante Todorić svoju priliku da se očituje o tužbi Agrokora dobiti 17. listopada. Ivan Crnjac na Trgovački sud mora doći 13. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom slučaju sporan je aneks broj 5 ugovora koje su menadžeri do tada imali, a sklopljen je u trenutku kada je katastrofalno stanje tvrtke već bilo poznato javnosti te se razmatrala mogućnost uvođenja izvanredne uprave.

U Agrokoru smatraju kako bi ti aneksi mogli imati potencijalno štetan utjecaj na buduće poslovanje kompanije. Zato je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbene zahtjeve za pobijanje aneksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže Zakon o izvanrednoj upravi?

To pravo daje mu Članak 38. Zakona o izvanrednoj upravi prema kojem u ime dužnika može pobijati njegove pravne radnje, poduzete na štetu vjerovnika, ako smatra da su potrebne radi ispunjavanja ciljeva postupka.

Jednostavnije rečeno, budući da aneksi ugovora o radu, koje su imali Todorići i Crnjac, mogu financijski naštetiti Agrokoru, Ramljak može tražiti da ih se raskine, odnosno da ih se ne poštuje dok je on izvanredni povjerenik te tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud na pripremnom ročištu može i odbaciti tužbu, može pokušati pomiriti stranke ili pak zakazati nastavak procesa, odnosno glavnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo