'TO JE ZAVJERA PROTIV VLADE!': / Srbija u šoku, Vučić iznenada otkazao posjet SAD-u i Bruxellesu

Image
13.6.2016.
10:17
VOYO logo

Srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić otkazao je posjet Bruxellesu 21. lipnja, kao i dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim dužnosnicima u povodu odlaska u SAD 23. lipnja prvim izravnim letom Air Serbie na liniji Beograd - New York, objavio je danas list Politika pozivajući se na dobro obaviještene izvore bliske premijeru.

"I posjet Bruxellesu i odlazak u SAD odavno su zakazani i detaljno isplanirani, tako da je otkazivanje putovanja u Bruxelles i susreta u New Yorku veliko iznenađenje, s potencijalno dalekosežnim političkim posljedicama", navodi Politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I srbijanska javna televizija objavila je vijesti o otkazivanju posjeta Bruxellesu i da se tijekom boravka u SAD-u Vučić ipak neće susresti s američkim dužnosnicima.

RTS se poziva na izvore u Vladi

"Posjet Americi nije bilateralni nego je Vučić gost na prvom letu i tijekom boravka tamo trebao je održati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima, ali je te susrete otkazao", navodi RTS pozivajući se na izvore u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika piše da u subotu nije uspjela od Vučića ili ljudi iz njegova ureda dobiti potvrdu tih informacija.

"U odsutnosti takve potvrde, krajnje je nezahvalno spekulirati o razlozima odustajanja od važnih susreta sa čelnicima EU-a i SAD-a", navodi Politika, naglašavajući da se "sve događa u krajnje delikatnom političkom trenutku, poslije izvanrednih parlamentarnih izbora i dok zemlja još nema vladu, a javnost čak ni jasnu predstavu o tome koje će točno stranke ući u sastav nove vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama Politike, Vučić je odluku o otkazivanju puta u Bruxelles i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim dužnosnicima donio tijekom vikenda "poslije telefonskih kontakata s najvišim predstavnicima Europske unije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom tih pristojnih, ali i krajnje suzdržanih razgovora, zapadni sugovornici obaviješteni su da Vučić neće ići u Bruxelles sve dok se ne formira vlada Srbije, ma tko da je formira", navodi Politika.

Vlada još nije formirana

Vučić je ranije najavio da će vlada biti formirana prije 16. lipnja i posjeta kineskog predsjednika Xija Jipinga, ali je u međuvremenu taj rok pomaknuo kako se proces formiranja vlade ne bi podudarao s posjetom visokog gosta iz Kine. Potvrdio je da će vlada svakako biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka koji teče od prošlog tjedna, kad je konstituiran parlament Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, iz Vučićeva ureda je za ponedjeljak poslijepodne najavljen njegov zajednički sastanak s američkim veleposlanikom Kylom Scottom i šefom Misije EU-a u Srbiji, britanskim diplomatom Michaelom Davenportom.

U najavi nisu nevedene teme razgovora, ali sastanak se održava nekoliko dana budući da je Europska komisija odbacila navode provladinog tabloida Informer da su veleposlanici Scott i Davenport navodni pokrovitelji zavjere protiv vlade i Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informer je Scotta i Davenporta optužio da su umiješani u pokušaj radikalizacije prosvjeda zbog smjena u Radio-televiziji Vojvodine i zbog neovlaštenog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, dijelu grada uz desnu obalu Save gdje je planiran projekt Beograd na vodi, koji je vlada u Beogradu proglasila projektom nacionalnog značaja i javnog interesa.

Beograd na vodi zajednički je projekt s tvrtkom za nekretnine iz Abu Dhabija, vrijedan više od tri milijarde dolara, a od samog početka prate ga kontroverze i dovodi se u pitanje njegova transparentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo