Priča o Posavcu / Tko je uhićeni župan? Othrvao se paktu HNS-HDZ, optuživao Rome za kriminal, a sad USKOK za kriminal sumnjiči njega

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Matiji Posavcu treći mandat međimurskog župana trebao je biti kruna karijere, jer je ovaj put na izborima pobijedio potpisujući se vlastitim imenom i prezimenom

10.9.2021.
14:45
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

Tko je, dakle, međimurski župan Matija Posavec?

Za zdravstveno opstati u Hrvatskoj, preporučljivo je u svakoj situaciji tražiti duhoviti trenutak, koliko god su hrvatski trenuci češće mračniji nego svjetliji. Uzmimo današnjih oko pola sata razmaka između izjava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom uhićenja Posavca Božinović je nešto prije 12 sati na konferenciji za medije Stožera potvrdio da su uhićene, između ostalih, i osobe koje obnašaju javne dužnosti, ali on, naravno, ne može otkrivati detalje.

Pola sata poslije, Jandroković je, komentirajući te iste "detalje" koje Božinović ne može otkrivati, rekao da je "ostao neugodno iznenađen informacijom o uhićenju, ne samo njega", mislio je na Posavca, nego "očito i još nekih dužnosnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom, ionako svi znamo i koga su jutros uhitili policija i USKOK.

Image
HNS dobio SDP /

U Čakovcu 33-godišnji zamjenik župana pobijedio župana

Image
HNS dobio SDP /

U Čakovcu 33-godišnji zamjenik župana pobijedio župana

Posavec je 41-godišnjak koji je ove godine po treći put pobijedio na izborima za župana Međimurske županije, odnosno prvi put na svojoj nezavisnoj listi nakon što je u listopadu 2019. napustio HNS nakon 15 godina članstva u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovim eventualnim posrnućem, ako bi mu se dokazalo ono za što ga sumnjiči USKOK, da je primio 10.000 kuna za zapošljavanje izvjesnog Josipa Kobala, i za što, prema neslužbenim informacijama, kao dokaz postoji i snimka, određeni broj članova HDZ-a sigurno ne bi bio neugodno iznenađen kao Jandroković.

Nije riječ samo o tome što je između Posavca i HNS-a, odnosno Ivana Vrdoljaka kao predsjednika stranke u to vrijeme, puklo na stavovima o obnavljanju koalicije s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još u veljači 2019. Posavec je govorio da se "vrijednost stranke vidi kad se na izbore izlazi samostalno", što je zagrebalo po ušima i HDZ-ovaca i dobrog dijela HNS-ovaca. Pa se mjesec poslije javno založio da se "prestane davati novce iz džepova građana za propale tvrtke". Tako je, bila je riječ o "Uljaniku".

Pa je u svibnju te iste godine rekao da "za Brkića u HNS-u ne bi bilo tolerancije". Netko će reći da se još 2016. naslikavao s Kolindom Grabar Kitarović kao predsjednicom, pa mu je izlazak iz svih nacionalnih tijela HNS-a 2017. pomoglo u artikuliranju stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar u leđa definitivno mu je bilo i to što je odavao dojam čovjeka koji dobro radi svoj posao, dotle da mu je u ožujku 2019. Financial Times uručio nagradu povodom proglašenja Međimurske županije kao regije koja najefikasnije povlači i koristi sredstva iz EU-a.

Koliko je 2019. bila godina u kojoj su HDZ-ovci mogli zavoljeti Posavca pokazuje i to što je taj čovjek u lipnju prvo javno rekao da bi državnički potez AndrejaPlenkovića kao premijera bio da smiri apetite Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana poslije ispričao se spriječenosti što kao izaslanik predsjednice Grabar Kitarović nije došao na obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovicu.

Ostala predsjednica bez izaslanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije tu bilo nikakve političke konotacije", kazao je Posavec tada.

Kakva je to bila ljubav između Posavca i HDZ-a pokazuje skora izjava ministra gospodarstva Darka Horvata da se Posavec, želi li postati nacionalni političar, mora ostaviti paušalnih izjava koje mu mogu jako naštetititi, poput one da je HNS-u naštetila koalicija s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog dana kontra Posavca i njegova izjava o smjeni Lovre Kuščevića, a znamo svi pod kakvim skandaloznim okolnostima bivšeg (posrnulog) ministra uprave:

"To nije ultimatum. To je zdrav razum."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je samo bio taj srpanj 2019… Još nekoliko dana poslije i Posavec se javnosti ispričao zbog koalicije HNS-a s HDZ-om. Počeo je javno govoriti da HNS mora napustiti HDZ prije rekonstrukcije Vlade, pa je HDZ počeo optuživati da zaobilazi institut županije. Niti Andrej Plenković osobno više ga nije mogao privoliti, a ministar Horvat ga je u javnom prostoru znao verbalno šutnuti đonom…

Listopad 2019. i izlazak Posavca iz HNS-a ministar Horvat je dočekao izjavom da "već šest mjeseci zna da će Posavec izaći iz HNS-a", na što mu je Posavec uzvratio da se "sad mora boriti protiv štetne politike Horvata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ono Jandroković opisao da je pogođen vijestima o Posavcu? 

Bilo je to, činilo se, zlatno doba Posavca. Rođeni Čakovčanin, magistar prometnih znanosti, potom menadžer u političkom marketingu i za odnose s javnosti, čovjek koji je od svoje 15. do 21. godine radio kao novinar, voditelj i urednik na radiju i po lokalnim listovima, a onda ovjenčan i priznanjima USAID-a, Vlade, Veleposlanstva SAD-a, dva prethodna mandata župana mogao je netko reći da je ostvario kao čovjek stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji mandat, međutim, osvojio je sam, nakon što je niz puta rekao i HNS-u i HDZ-u što je smatrao da ga ide. Samo, otkako je raskrstio sa strankama, ušao je i u neke kontroverzne sukobe.

Tako je zastupniku Veljku Kajtaziju poručivao da njegova županija Romima, za koje je priznao da su ugrožena skupina kojoj se mora pomagati, "daje šansu kao i svakome", ali i da "suradnja mora biti obostrana", da se "obaveze moraju poštivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok spora između Kajtazija i Posavca bila je odluka Posavca da novčanu pomoć Romima zamijeni vaučerima. Kulminacija je bila Posavčevo pismo vrhu Sabora, Vlade, predsjednici, zastupnicima Sabora uopće, u kojem je govorio više o "osjećaju nesigurnosti" posebno starijih Međimuraca zbog kriminalnih činova "maloljetnika romske nacionalnosti", a manje o stanju ove etničke manjine u društvu.

Posavčevim argumentima da u Međimurju apsolutno nije na djelu rasizam, nego racionalno sagledavanje stanja romske manjine, nemalo je odmogao slučaj prve bebe rođene u 2020. godini, kad je ispalo da to praktično ne smije biti ona beba koja se slučajno rodila kao dijete u obitelji Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji put što je Posavec javno branio da Romima koji primaju pomoć, generalno dijeli vaučere umjesto novca, bez razlike u odnosu na dokaze o pojedinačnoj sklonosti kaznenim dijelima vezanima uz drogu, nasilje i alkohol, bio je 25. kolovoza ove godine.
"Postoji kriminal u romskim naseljima", kazao je.

Ironično, pola mjeseca poslije USKOK Posavca sumnjiči za kriminal, i to za navodno primljenih 10.000 kuna mita kako bi preko veze zaposlio nekoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo