TKO ĆE BITI KRIV AKO SE DIJETE ZARAZI U ŠKOLI? Ministar Fuchs: / 'Mislim da to pitanje u ovoj fazi ne bismo smjeli postavljati'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar Radovan Fuchs kaže kako je normalno da roditelji s posebnom pažnjom, ljubavlju i strepnjom brinu o svojoj djeci koja su danas krenula ponovno na nastavu u škole diljem Hrvatske

7.9.2020.
13:40
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je danas počela nova školska godina usred pandemije koronavirusa, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, za N1 je rekao kako su informacije s terena dobre u okolnostima u kojima se nalazimo. "Djeca ulaze u škole, nastava se počinje odvijati i nema promjene što se tiče škola koje su mogle početi onako kako je planirano", rekao je Fuchs.

Koliko je škola nastavu počelo s kojim modelom, znat će se sutra. Fuchs je rekao da će neke škole kasniti sedam dana, neke dva tjedna te da je u onim školama, u kojima je nastava počela online, dio nastavnog i nenastavnog osoblja bio u doticaju sa zaraženim osobama. Online model nastave uveden je zbog toga kao mjera predostrožnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ POSLAO PORUKU POVODOM POČETKA NASTAVE: /

'Baš zato želim istaknuti koliko je važno da se djeca vraćaju u školu'

Image
MILANOVIĆ POSLAO PORUKU POVODOM POČETKA NASTAVE: /

'Baš zato želim istaknuti koliko je važno da se djeca vraćaju u školu'

Model C u slučaju karantene

Ministar je otkrio da najveći broj škola funkcionira po modelu A, a model C bi se za sve uveo samo kad bi opet došlo do potpune karantene. Dodao je da u takav scenarij ne vjeruje te je izrazio nadu da se taj posljednji model uopće neće niti trebati koristiti u svim školama.

Postoji i velika služba u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te u dvjema agencijama za obrazovanje, koje odgovaraju na sve nedoumice i upite škola te daju savjete. "Pored toga, Ministarstvo je izradilo cijeli niz pomoćnih sredstava kako bi se ovaj problem riješio. Ministarstvo je napravilo i više od 200 općih glavnina ili glavnih izvedbenih kurikula koje svakom predmetu planiraju pojedine nastavne jedinice da tjedno svaki od profesora ili nastavnika radi za svoj predmet", rekao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je svrha tih pomoćnih sredstava omogućavanje sinkronizacije izvođenja nastave u školama, bilo uživo ili online. "To je dobro, nije naređeno da tako mora biti, nego postoji kao opcija kako bi se lakše mogla sinkronizirati nastava koju nastavnik izvodi licem u lice, a druga polovica je eventualno kod kuće. S te strane je izvođenje nastave bitno olakšano", rekao je Fuchs.

Inspekcije u školama

Fuchs ne vjeruje da će inspekcija ići u škole. "U ovom trenutku slati inspekcije u škole mislim da je nešto što spada u nadležnost ravnatelja, koji su pokazali da su odgovorne osobe i ne vidim razloga da će doći do promjena i poremećaja. Ako negdje zapne ili bude problema, tu smo", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je normalno da roditelji s posebnom pažnjom, ljubavlju i strepnjom brinu o svojoj djeci. "Da je bilo kako drugačije, bilo bi neprirodno i svatko se ima pravo bojati, a na nama je da pokažemo da je taj strah neopravdan. Vjerujem da će, kako škola bude išla dalje, taj strah nestajati", rekao je Fuchs te dodao da očekujem da će nastavnici biti još odgovorniji te da se nitko od nastavnika nije inficirao u školi.

Na pitanje tko će biti kriv ako se dijete zarazi u školi, kaže: "Tko će biti kriv ako neko dijete dođe pod temperaturom u školu? To je prilično retoričko pitanje i mislim da ga u ovoj fazi ne bismo smjeli postavljati, nije škola odvijanje prometa pa da imate vozača koji je skrivio nesreću, ovdje radimo isključivo na dobrobit djece", rekao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo