Alarmantno stanje u obrazovanju / Teško do zamjene: Učiteljicu u osnovnoj školi na rodiljnom dopustu mijenjala sanitarna inženjerka

Logika im nalaže da umjesto obrazovnog sustava biraju realni sektor i puno veću plaću

5.2.2019.
17:20
VOYO logo

Hrvatsko zdravstvo puca po šavovima, a ni u obrazovanju nije najbolje. Vrlo vjerno to pokazuje i sljedeći primjer iz Rijeke.

Ravnatelji jedva pokrivaju biologiju, kemiju, fiziku, čak i razrednu nastavu dok ih za slobodno radno mjesto nastavnika hrvatskoga jezika opsjedaju molbama. Ništa bolje nije ni u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rodiljnom dopustu mijenjala ju sanitarna inženjerka

Riječke petaše poučava Slavonka. Završila je fakultet u Zagrebu, a posao dobila odmah nakon diplome. Predaje prirodu i biologiju, a dok je bila na rodiljinom dopustu nije ju mijenjala druga nastavnica jer je nije bilo, nego kaže sanitarna inženjerka.

"Za predmet koji predajem studija u Rijeci nema, to je vjerojatno jedan od ključnih razloga, dok recimo studij hrvatskoga jezika u Rijeci postoji", kazala je Josipa Žic, nastavnica prirode i biologije iz OŠ Srdoči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I godinama je iznimno popularan. Zna to i nastavnica hrvatskoga, Zvjezdana, koja se sprema u mirovinu, a za njezino radno mjesto već je stiglo 50-tak molbi.

Brzo se pročuje da netko treba u mirovinu

"Očito se nakon 40 godina staža brzo pročuje da netko treba u mirovinu pa onda pomama za tim radnim mjestom postoji. Da je posao lijep to znaju svi koji su odabrali ovaj poziv, to se voli ili ne voli", rekla je Zvjezdana Vidaković, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Srdoči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neka radna mjesta u školi nije lako popuniti. Učitelji razredne nastave sve češće odlaze raditi u vrtiće u kojima će prema nekim procjenama do 2030. godine nedostajati četiri tisuće odgajatelja. Nakon 35 godina Vesni to ipak ne pada na pamet.

"Kad uđete u razred zaboravite na sve ostalo, takva je to čarolija", kazala je Vesna Antić, učiteljica razredne nastave u OŠ Srdoči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj upozorio na probleme 

Ravnatelj najveće riječke osnovne škole upozorava na probleme koji će eskalirati.

"Mi u okviru grupe prirodnih predmeta, matematike, fizike, kemije, biologije, teško nađemo stručnu zamjenu i to nam predstavlja velike probleme u realizaciji nastavnoga plana i programa", kazao je Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Srdoči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prirodoslovnoj i grafičkoj srednjoj školi u Rijeci, teško je naći nastavnike budućim grafičarima, fotografima, web dizajnerima.

"Ako računate da je u školi početnička plaća 4.500-5.000 kuna, s nekakvim stažom može se popeti na 6.000-7.000 kuna dok vam inženjer kemijske tehnologije ili grafičke tehnologije na tržištu vrijedi 10 i više tisuća kuna u Hrvatskoj, a da ne govorimo u Europi", kazao je ravnatelj Prirodoslovne  grafičke škole u Rijeci, Radenko Bradić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logika im nalaže da umjesto obrazovnog sustava biraju realni sektor i puno veću plaću. I baš to treba mijenjati.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo