SVIMA SE POHVALIO NA FACEBOOKU: / Pernar dobio sina i odbio ga cijepiti, neće mu dati ni vitamin K

Image
Foto: PIXSELL, Dalibor Urukalović

Saborski zastupnik Ivan Pernar danas se pohvalio rođenjem sina Noe, ali i odlukom kako ga neće cijepiti

11.8.2019.
15:21
PIXSELL, Dalibor Urukalović
VOYO logo

Ivan Pernar pohvalio se danas na Facebooku kako je dobio drugoga sina, kojeg je nazvao Noa. No, u istoj je objavio naglasio kako će odbiti cijepljenje svoga djeteta. Pernar je inače poznat po javnom izražavanju stavova protiv cijepljenja, o čemu je često i istupao. Sada je svoje stavove odlučio dokazivati na tek rođenom sinu.

"Odbili smo da se djetetu daju ikakva cjepiva jer imam loša iskustva s prvim sinom, a naslušali smo se iz prve ruke svakakvih horor priča od drugih roditelje. Cijepljenje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku bio neprihvatljiv", između ostalog stoji u Pernarovoj objavi u kojoj je i objasnio zbog čega se odlučio na taj potez: "Ne vjerujemo u imunitet krda, niti imamo mentalitet krda. Imamo svoje mišljenje i nemamo namjeru popustit pritisku medija i farmaceutske industrije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može dobiti kaznu

No, Pernar, inače po struci viši medicinski tehničar, zbog svoje bi odluke mogao uplatiti 2000 kuna u Državni proračun. Naime, toliko iznosi kazna za necijepljenje djeteta u slučaju da ga netko prijavi sanitarnoj inspekciji. Slični primjeri kažnjavanja dolaze i iz Europe. U lipnju je njemački ministar zdravstva najavio uvođenje kazni od 2500 eura, a srpske su vlasti pokrenule 1256 prekršajnih postupaka protiv roditelja koji su odbili cijepiti djecu protiv ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je 1968. godine u Hrvatskoj uvedeno obvezno cijepljenje protiv ospica, smanjio broj slučajeva te bolesti. Upravo je cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) izazvalo otpor prema cijepljenju djece zbog navodnih slučajeva pojave autizma kod djece nakon cijepljenja, piše 24sata. No, to se cjepivo da je između 12. i 24. mjeseca djetetova života, što je period kada se kod autistične djece mogu uočiti značajnije promjene.

Image
ON STIŽE U NAJGORI ČAS: /

Kontroverzni antivakser najgorljiviji je protivnik cijepljenja na svijetu, 'proslavio' se grozomornim 'fake newsom'

Image
ON STIŽE U NAJGORI ČAS: /

Kontroverzni antivakser najgorljiviji je protivnik cijepljenja na svijetu, 'proslavio' se grozomornim 'fake newsom'

Nema dokaza o autizmu

Generalno medicinsko vijeće Velike Britanije je 2010., nakon godina istraživanja i tužbi, potvrdilo da istraživanje koje je dovelo u vezu cjepivo i autizam nije vjerodostojno. Slično su istraživanje pet godina kasnije proveli i japanski znanstvenici te otkrili kako se učestalost autizma nije smanjila nakon prestanka primjene MMR cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo