'OSINJE GNIJEZDO' / Stručnjak razotkrio zašto AP i Vlada ne uvode porez na nekretnine: 'Hrvatska ide prema klubu najgorih država'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najsiromašniji u pravilu s najmanje vrijednim nekretninama kroz razne poreze plate najveći postotak vrijednosti, napominje stručnjak

5.6.2023.
11:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Čini mi se da je to nužno, od svih zemalja s visokim prihodima smo gotovo jedini koji ništa ne skupljaju od poreza koji se plaćaju svake godine. Osnovno pitanje je raspodjela bogatstva, najveći problem u svijetu koji vidimo je nivo bogatstva koji se koncentrira u malom broju ruku, jedan do pet ili deset posto stanovništva drži 40, 50, 70 posto bogatstva u nekim državama. Hrvatska još nije u klubu najgorih država, ali idemo prema njemu”, komentirao je za N1 politički ekonomist Toni Prug s Filozofskog fakulteta u Rijeci, koji smatra da je porez na nekretnine nužan, ali da ga nije lako uvesti.

Da je uvođenje poreza na nekretnine prije svega političko pitanje priznaje i ministar. "Ja sam dosad, radeći u Vladi, shvatio da je bitno poštivati ono što stoji u programu Vlade, a ovaj porez je tema i političko pitanje koje je osjetljivo. Definitivno u ovom mandatu ove Vlade neće biti uveden porez na nekretnine", rekao je Marko Primorac koji je u svom stručnom radu, prije nego što postao ministar, zagovarao uvođenje poreza na nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE OSJETLJIVO POLITIČKO PITANJE' /

Novinari pitali ministra Primorca zašto Vlada ne uvede porez na nekretnine: 'Ja sam dosad shvatio...'

Image
'TO JE OSJETLJIVO POLITIČKO PITANJE' /

Novinari pitali ministra Primorca zašto Vlada ne uvede porez na nekretnine: 'Ja sam dosad shvatio...'

'Intervencija u logiku kapitala sporo ide'

Prug ide korak dalje i ističe kako je taj porez "osinje gnijezdo". “To je osinje gnijezdo, teško je to napraviti, podaci nisu jednostavni, nije lako doći do brojeva i statistike da se uvede, a da se društvena pravda zadovolji. Intervencija u logiku kapitala u Hrvatskoj sporo ide. Još živimo na nekom tranzicijskom valu da će nas više privatne investicije osloboditi, ali imamo Bidena koji kaže da ta ideja ne radi i SAD-u treba nešto drugo.

Najsiromašniji u pravilu s najmanje vrijednim nekretninama kroz razne poreze plate najveći postotak vrijednosti, napominje Prug i dodaje: “To je pitanje klasne jednakosti koje se svi političari boje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo