ZAŠTO SE NEKE HRVATICE BOJE CIJEPLJENJA? / Stručnjak razbio mit da cjepivo uzrokuje neplodnost: 'Mladim ženama itekako ima smisla cijepiti iz jednog razloga'

Image
Foto: Shutterstock

U pozadini ove teorije je istina da su sisavci, dakle i ljudi, prije više od dvadeset milijuna godina upravo od virusa dobili gen koji je važan za njihovu plodnost.

19.7.2021.
17:16
Shutterstock
VOYO logo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija s koronavirusom nije dobra, a ova županija u nedjelju je prijavila pedesetak novozaraženih, gotovo polovicu od ukupnog broja na razini države, piše tportal.

Nedavno je objavljeno da se oko 70 posto novih slučajeva odnosi na delta-varijantu koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez sumnje se radi o delta-soju, koji se osobito brzo širi među mlađom populacijom, a tu je i velik broj turista. Mlađe osobe obično nemaju teže simptome i najčešće se radi tek o temperaturi i stanju sličnom prehladi, no oni dolaze u kontakt sa starijima i virus se tako širi kućanstvima. Posve je jasno: što su brojke veće, veća je vjerojatnost da će se teški simptomi pojaviti i među mladima. To je naprosto stvar statistike", kazala je Željka Karin za tportal.

Masovna okupljanja okidač za širenje zaraze?

Većem broju zaraza mogla bi kumovati i masovna okupljanja na području Splitsko-dalmatinske županije. Primjerice, u Đardinu je ove subote organizirana Parada ponosa, na kojoj se okupljanje strogo kontroliralo na početku, no kada je povorka krenula u šetnju centrom grada u manje kontroliranim uvjetima, broj ljudi je narastao. U Sinju pak je održan koncert Marka Perkovića Thompsona s oko pet tisuća posjetitelja. Za ulaz na koncert trebalo je imati covid-potvrde, a za one koji ih nisu posjedovali pred ulazima je organizirano brzo testiranje za samo deset kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raširena teorija zavjere o neplodnosti

U toj županiji zabrinjavajuća je i procijepljenost, koja je dosta niska, a jedan od razloga zašto se žene ne žele cijepiti jest jako raširena teorija da bi cjepivo moglo ugroziti plodnost.

Prof. dr. sc. Ivo Ivić, specijalist infektolog i predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split za Slobodnu Dalmaciju kazao je kako su slične lažne optužbe pratile i brojna druga cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četvrtina mladih žena u Velikoj Britaniji odbija cjepivo protiv COVID-a zbog straha od neplodnosti. Drugačije nije drugdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj. Slične lažne optužbe pratile su i cjepivo protiv virusa dječje paralize, a nedavno i cjepivo protiv HPV virusa koji uzrokuje rak vrata maternice. Prava istina je da cjepivo protiv COVID-a ne utječe na plodnost. Naime, tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva, u trećoj fazi, zapaženo je se da broj trudnoća u žena koje su cijepljenje isti kao i u necijepljenih žena. Štoviše, cijepljene i necijepljene ispitanice nisu se razlikovale ni u broju pobačaja. Pametnome dosta!", rekao je prof. Ivić.

U pozadini ove teorije je istina da su sisavci, dakle i ljudi, prije više od dvadeset milijuna godina upravo od virusa dobili gen koji je važan za njihovu plodnost. I to je samo jedan od mnogih korisnih gena koje smo tijekom evolucije preuzeli od virusa, pojašnjava Ivić odakle se stvorila ova konstrukcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BRZO ĆE NAS ZADESITI ČETVRTI VAL' /

Doktor upozorava: 'Drugi val je bio poguban, treći smo progurali...Van svake pameti je slušati da nam se ubacuju nanoodašiljači'

Image
'BRZO ĆE NAS ZADESITI ČETVRTI VAL' /

Doktor upozorava: 'Drugi val je bio poguban, treći smo progurali...Van svake pameti je slušati da nam se ubacuju nanoodašiljači'

"Upravo taj gen je odgovoran za stvaranje posebnog proteina (syncytin-1) koji djeluje na stanice posteljice tako da se one povežu u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu nazvanu sincicij. Sincicij je taj koji omogućava život i razvoj ploda. Da nije tako možda bismo se još uvijek rađali iz jajeta, slično čudnovatom kljunašu", pojašnjava.

Priča o neplodnosti neutemeljena je konstrukcija

"Istina je da su ova dva proteina vrlo različita te da zbog različitosti ova dva proteina, protutijela koja nastaju protiv S-proteina ne djeluju na Syncytin-1 i ne mogu uzrokovati neplodnost", kaže Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S-protein u cjepivu je isti onaj S-protein kojeg prirodno ima korona virus. Stoga su i protutijela protiv S-proteina koja nastaju nakon cijepljenja ista kao i ona koja nastaju u prirodnoj infekciji tijekom COVID-a", veli nadalje ovaj stručnjak, koji kaže da se logički treba zapitati kako je moguće da u ovoj epidemiji COVID-a nismo doživjeli epidemiju neplodnosti i prije nego je započelo cijepljenje?

"Pa zato jer je priča o neplodnosti neutemeljena konstrukcija... mladim ženama itekako ima smisla cijepiti se ako ne žele buduću trudnoću ugroziti COVID-om", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo