većina stala s radom / Štrajkaši u Cestama Šibenik: 'Problem su obračun plaće i novi pravilnik koji direktor gura mimo svih pravila'

Image

Čelnik Radničkog vijeća u tvrtki Zoran Palinić tvrdi da se bune protiv toga da 70 posto njihovih plaće bude fiksan, a 30 posto varijabilan i to prema učinku koji je 'direktor sam zamislio i za koji samo on zna što znači. No nisu to jedini razlozi

12.6.2023.
16:50
VOYO logo

U štrajku su pak od ponedjeljka i radnici tvrtke "Ceste Šibenik".

Od 111 zaposlenih, u štrajku je 98 radnika. Okupili su se u dvorištu tvrtke koja brine o javnim i svim ostalim cestama na području Šibensko-kninske županije koja je i 100-postotni vlasnik tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici traže povećanje plaća za 15 posto te promjene Kolektivnog ugovora. Poslodavac je podnio tužbu tvrdeći da je štrajk nezakonit.

Iz Saveza samostalnih sindikata odgovaraju da je proveden sukladno Zakonu o radu, nakon što je postupak mirenja neuspješno zaključen. Odluka suda trebala bi biti poznata sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reporterka Nikolina Radić razgovarala je sa Zoranom Palinićem, predsjednikom Radničkog vijeća u tvrtki koji je iznio detalje njihova zahtjeva

"Odlučili smo se na obustavu rada jer sva naša nastojanja da uspostavimo dijalog s direktorom Robertom Miljkovićem nisu urodila plodom. Pokušali smo to i kao Radničko vijeće pa preko sindikata, podršku su nam dali i iz središnjice sindikata u Zagrebu. Direktor je gonio da je sve u redu, provodio je svoju samovolju. Pošto je propao proces razgovora, odnosno mirenja, pokrenuli smo proceduru za štrajk", rekao je Palinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić naložio sudovima šest poslova koje moraju obavljati tijekom štrajka. Naredba odmah stupila na snagu

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić naložio sudovima šest poslova koje moraju obavljati tijekom štrajka. Naredba odmah stupila na snagu

Nastavio je da se o sistematizaciji i o plaćama dade razgovarati.

"Nije da netko ima 300 ili 800 eura plaću. Problem je obračun plaća i novi pravilnik koji naš direktor gura ispod sviju pravila Zakona o radu. On ima svoje pravilo, i to da se plaća obračunava tako da 70 posto plaće bude fiksan, a 30 varijabilan, ovisno o učinku koji je on sam zamislio i samo on zna što to znači", rekao je Palinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da je prosječna plaća cestara od 550 do 600 eura. Dao je primjer svoje plaće pojašnjavajući što direktor želi uvesti kao novo pravilo za plaće radnika.

"Ja sam na radnom mjestu poslovođe, direktor bi meni dao ugovor za radno mjesto cestara, u da ugovor za imenovanje poslovođe bude do opoziva. Problem je što radnik tada ne zna koje bi imao radno mjesto i koju plaću. Bili bi to ugovori do opoziva i tog instrumenta u hrvatskom zakonodavstvu nema. Protiv toga se bunimo, sve kolege, to je granica sa zdravim razumom", rekao je naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ima li tvrtka problem sa zapošljavanjem ljudi s obzirom na niske plaće, rekao je da to treba pitati direktora ali je ukazao na to da se na zadnjem natječaju htjelo zaposliti 12 radnika, a da se na natječaj javilo 11 ljudi, "Radnici masovno odlaze i odlazit će ako se ovo nastavi", poručio je.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo