NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA / Štrajk u sudovima i državnim odvjetništvima ide dalje: 'Oprema je zastarjela, na natječaje se nitko ne javlja'

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Županijska povjerenica SDLSN za Primorsko-goransku županiju Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike. Mi, kao nereprezentativni sindikat možemo biti primjer ostalima kako se izboriti za svoja prava, rekla je

19.6.2023.
12:58
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH) Iva Šušković u ponedjeljak je u Rijeci istaknula da se štrajk u sudovima i državnim odvjetništvima nastavlja i da sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva.

Sindikat je pokrenuo štrajk 5. lipnja radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova - državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Osnovni zahtjev SDLSN je povećanje plaća od 400 eura neto, ali i reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šušković je na konferenciji za novinare pred Županijskim i Općinskim sudom u Rijeci navela da se štrajk pokušao proglasiti nezakonitim te da se pokušala donijeti privremena zabrana.

Image
ususret i desetom /

Pravosudni službenici štrajkaju 9. dan. 'Ljudima propadaju APN krediti, obitelj s djecom završila je u hotelu'

Image
ususret i desetom /

Pravosudni službenici štrajkaju 9. dan. 'Ljudima propadaju APN krediti, obitelj s djecom završila je u hotelu'

U postupku mirenja poslodavac nije predstavio popis poslova koji se ne smiju prekidati, pa je sindikat sa svojim povjerenicima i u dogovoru s čelnicima tijela, obavio i taj posao, rekla je i naglasila da su službenici i namještenici u sudovima i državnim odvjetništvima savjesno i odgovorno obavljali te poslove tijekom protekla dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U štrajku sudjeluje oko pet tisuća ljudi, kao i prvog tjedna, rekla je. Prinuđeni smo na to, dodala je, jer tri protekle godine pokušaji upozoravanja na stanje putem peticija i prosvjeda nisu donijeli rezultate.

Oprema na sudovima je zastarjela, na natječaje za zapošljavanje nitko se ne javlja

Šušković je navela da redovito na terenu obilaze članove i povjerenike i daju im podršku. Ocijenili smo da Vladino predloženo povećanje plaća cijeloj državnoj službi za 60 do sto eura nije dostatno za rješavanje materijalnog piranja zaposlenih u sudovima i državnom odvjetništvu, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da očekuju sastanak s ministrom pravosuđa i uprave danas poslijepodne, te kroz razgovor s njim neko rješenje, u uvjerenju da je i Vladi u interesu zbog građana i onih koji rade u sudovima i DO da se štrajk što prije završi.

Šušković je istaknula da su povećanja plaća bitna, ne samo za one sa srednjom i višom stručnom spremom u sudovima i DO, nego i za rukovoditelje, jer je, dodala je, jednako teško zadržati visokokvalificirane i obrazovane ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijska povjerenica SDLSN za Primorsko-goransku županiju Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike, a da nadležni ministar provodi reformu "jednaki među jednakijima". Mi, kao nereprezentativni sindikat možemo biti primjer ostalima kako se izboriti za svoja prava, rekla je.

Članovi sindikata požalili su se novinarima i na loše materijalno-tehničko stanje u sudovima i DO. Oprema je dotrajala i zastarjela, ljudi odlaze, a ne natječaje za zapošljavanje se nitko ne javlja tako da je sve veći pritisak na preostale zaposlene, istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo