Radovi u Saboru / Što radnici rade dok se zastupnici odmaraju: nema novca za obnovu fasada i krova, ne štedi se na portretima predsjednika Sabora

Je li 40 tisuća kuna plaćeni portret Željka Reinera našao svoje mjesto?

27.7.2017.
19:00
VOYO logo

U Saboru radnici i radovi - koje su nam ipak dozvolili snimati, a i prostoriju s portretima predsjednika Sabora u kojoj još nema portreta Željka Reinera plaćenog 40 tisuća kuna. Dostavljen je u Sabor prije tjedan dana, ali mjesto mu tek trebaju naći.

"Potrebno je pomjeriti, naći mjesta za taj portret. Mi u našem proračunu imamo predviđen iznos od 50 tisuća kuna. Dosad su se iznosi, odnosno cijene tih portreta kretali od  nekih 33 do 44 tisuće kuna", rekla je Marina Buntić, voditeljica Službe za medije u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademski slikar Vlado Jakelić izradio je Reinerov portret i našao se ondje. Portret se uvijek izrađuju na osobni zahtjev koji uključuje i odabir autora.

“Ja sam slikao portrete i sa tri lika i za deset tisuća eura, to slobodno mogu reći, slikao sam za 7 tisuća, za 4 tisuće, 5 tisuća, dakle to je moja cijena", rekao je Jakelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakeliću je Reiner već četvrti političar koji ga je izabrao. Prvi put 98. slikao je Vlatka Pavletića. Nakon toga Vladimira Šeksa, pa Josipa Manolića - sve te slike su od tada obješene u Saboru.

"Gospodin Šeks bio je dva puta. Gospodin Manolić koliko je puta bio. Znaći gospodin Reiner najviše je puta bio? Da, on je medicinar, uočavao je neke male detalje", dodaje Jakelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je htio i da mu popravi usnicu, pa i postavi u pozadinu časopise u kojima se spominje.

"Gospdin Reiner je imao osobitu želju da  gospodina Tuđmana stavim u prisustvo na toj slici", kaže akademski slikar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj sobi nema jedini portreta Bože Petrova jer to još nije zatražio, ali Jakelić priželjkuje slikati jednog od bivših premijera.

"Evo vidite, baš ću vam reći, ne znam dali je dobio profil gospodin Milanović. Izuzetno sam cijenio njegov onaj gard, njegov polemički nerv.”, kaže Jakelić, dodajući kako bi volio naslikati i Milanovićev profil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Saboru se nastavlja obnova 20-ak uredskih prostorija - mijenjaju se parketi, stolarija, bojaju zidovi. Sve to košta 900 tisuća proračunskih kuna. Gotovo milijunski radovi nisu rekonstrukcija nego redovito održavanje, poruka je to iz Sabora. No također kažu da, potrebno je potpuno rekonstruirati cijeli prostor, ali u ovom trenutku za to nema novca. Unutarnja i vanjska fasada koja propada, kao i krov koji prokišnjava neće se sanirati. No nema štednje na portretima predsjednika Sabora.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo