Neće napraviti grešku / Što Nomad Foods planira s Ledom? Izvršni direktor otkriva planove velike svjetske kompanije

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Najveća transakcija na Balkanu ove godine uključuje zagrebačkog proizvođača sladoleda i smrznute hrane Ledo, kao i Frikom u Srbiji te Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini.

30.3.2021.
17:18
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Nomad Foods Ltd. planira rast Leda, nakon što je dogovorio akviziciju u Hrvatskoj vrijednu 615 milijuna eura. Riječ je o ujedno i najvećem europskom poslu u industriji smrznute hrane sa sjedištem na Balkanu.

"Bila bi velika pogreška napraviti bilo kakvu promjenu", rekao je izvršni direktor Stefan Descheemaeker za Bloomberg. "Bavimo se ponovnim ulaganjem u ove brendove i želimo i dalje rasti. Vjerujemo kako ovi brendovi imaju potencijala da postanu brži, veći i bolji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Descheemaeker je dodao kako ne planira posebno izdvajati dionice sladoleda, napominjući kako one nadopunjuju ostale smrznuto slane ponude Leda.

Image
Ledo od 1958. /

Sve je počelo kao bajka sa Snjeguljicom: Kako se razvijalo carstvo 'smrznutog' kroz godine?

Image
Ledo od 1958. /

Sve je počelo kao bajka sa Snjeguljicom: Kako se razvijalo carstvo 'smrznutog' kroz godine?

Nomad je kupio Ledo od hrvatskog konglomerata Fortenova Grupa d.d. Najveća ovogodišnja transakcija na Balkanu uključuje zagrebačkog proizvođača sladoleda i smrznute hrane Ledo, kao i srpski Frikom te bosanskohercegovački Ledo Čitluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne planira se prodaja dionica kako bi se financirala ponuda", kazao je izvršni direktor Descheemaeker. Nomad će koristiti gotovinu i posuditi novac za finalizaciju posla. nakon spajanja, omjer duga i EBITDA tvrtke porast će na 3,8, ali do 2022. godine očekuje se pad na manje od 3.

Prema riječima izvršnog direktora, pandemija nije izbacila Nomad Foods iz konstantnog rasta u posljednje četiri godine. "Naš cilj spajanja i preuzimanja je prije svega Europa, ali imamo puno potencijala u Srednjoj i Istočnoj Europi", dodao je u razgovoru za Bloomberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetak preuzimanja očekuje se u trećem tromjesečju uz čekanje regulatornih odobrenja. Nomad Foods je, kako tvrdi Descheemaeker, osigurao i "dobre aranžmane" s maloprodajnim "oružjem" Fortenove, što im pruža mogućnost da ostanu lider u svojoj kategoriji. Konzum i slovenski Mercator, obje tvrtke Fortenova grupe, zajedno čine najveći maloprodajni lanac na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo