Idea Knockout / Što je smislila hrvatska pamet koja namjerava pokoriti svijet: 19-godišnji genijalac u Direktu predstavio svoju igraću konzolu

Pobjednik Idea Knockouta, natjecanja tehnoloških ideja, Albert Gajšak bio je gost RTL Direkta, predstavivši jedinstvena igraću konzolu, čija je poanta u tome što dolazi nesastavljena čime ima i edukativnu ulogu

28.9.2017.
22:42
VOYO logo

Mobitel vam iščitava jeste li u plodnim danima. Roboti umjesto glumaca igraju u predstavi, a novčanik vam sam javlja gdje se nalazi ako ste ga slučajno izgubili.
To nisu SF vizije iz budućnosti, već konkretni tehnološki proizvodi nastali u Hrvatskoj. Danas su se svi našli na jednom mjestu u epskoj bitci da se vidi tko je najbolji. I još važnije, tko putuje preko oceana na najveću svjetsku pozornicu. 

Što je zajedničko spinneru, tronu iz Igre prijestolja i Artudituu iz Ratova zvijezda? Sve ih je napravio isti 3D printer koji je uz plejadu živopisnih likova sam isprintao čak i svoje dijelove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"3D printer upravo radi jedan plastični komadić koji će ugraditi u sam stroj. Uglavnom su plastični komadi našeg proizvoda izrađeni na njemu, to jest sam sebe je nadogradio", pokazuje nam Nikola Blažević, koji je svoj proizvod nazvao Modax.

Modax je samo jedan od 20 proizvoda koji su se danas na Idea Knockoutu svojom prezentacijom trudili "nokautirati" žiri i natjerati ih da baš njih proglase najboljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bismo to napravili, trebali smo odabrati nekoga tko ima prilično konkretnu ne samo zamisao, već i realizaciju. Ove godine, za razliku od prošlih, imamo 20 jako izjednačenih timova", kazao nam je Bojan Mušćet, predsjednik žirija.

Među njima se našlo i simpatično robotsko kazalište lutaka s kojim će školarci uskoro sami raditi svoje predstave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim iz Baggisma predstavili smo kad su napravili pametne torbe za muškarce koje se već prodaju diljem svijeta, a u koje stane sve što moderni muškarac nosi sa sobom. I ovog se puta nadaju velikom uspjehu.

"Baggismo wiseword je pametni novčanik u koji smo integrirali deset različitih tehnologija koje omogućavaju da korisnik nađe i prati gdje mu se novčanik nalazi cijelo vrijeme. Ima integriranu i password tehnologiju koja onemogućava da nam netko očita podatke s kartice", objašnjava nam Ladislav Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstveni proizvod je Me.mum. Stavite malo sline na dodatak mobitelu i on iz hormona iščita jeste li u plodnim danima. 

"Ne zahtjeva druge metode odlaska liječniku na ultrazvuk, već sve obavite doma. Ne zahtjeva da mokrite na lakmus papir, već samo kap sline stavite na to. Jednostavan proizvod u 21. stoljeću", priča nam Maja Bujas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih dvadeset timova imalo je poseban motiv da na predstavljanju daju sve od sebe. Jer glavna nagrada bio je put u Las Vegas, na CES, najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu. To je prilika da se mladi hrvatski proizvod predstavi najvećim svjetskim kompanijama. Tko ne bi volio ugrabiti takvu priliku?

"Naježila sam se od pitanja. Las Vegas bi definitivno bila odskočna daska za nas", ističe Maja Bujas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su svi strepili prije dodjele nagrada. Uređaj za plodne dane osvojio je drugo mjesto. 

Nakon toga saznalo se sve - tko ima najbolju ideju i tko će Hrvatsku predstavljati u Las Vegasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednik je Albert Gajšak s proizvodom MAKERbuino. Zapamtite ime 19-godišnjeg genijalca koji je do prije par mjeseci grijao školske klupe u Karlovcu.

"Neću ništa piti u Vegasu jer još nemam 21 godinu", kazao je na proglašenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada hrvatska pamet u siječnju putuje na avanturu života.

Pobjednik natjecanja tehnoloških ideja Albert Gajšak bio je gost RTL Direkta, predstavivši svoju igraću konzolu, čija je poanta u tome što dolazi nesastavljena čime ima i edukativnu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo