ŠTO HRVATI MISLE O COVID DODATKU: / Stiže 600 milijuna kuna za 850 tisuća ljudi: 'Onaj tko nije htio raditi dobit će 1200, a onaj tko je radio - pola'

Image

Oni s najmanjim mirovinama, do 1500 kuna, dobit će 1200 kuna jednokratne isplate, a iznos pada što je mirovina veća

12.4.2021.
16:57
VOYO logo

"Napravili smo maksimalno što možemo", kazao je jutros premijer Andrej Plenković nakon sastanka s umirovljeničkim udrugama. "Nadam se da će ovo pomoći", dodao je.

Mjesecima se u javnosti spekuliralo o covid dodatku, modelima, iznosima, datumu isplate, a danas je premijer objavio detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će biti isplaćeno 600 milijuna kuna, a novac će dobiti više od 850 tisuća ljudi, svi oni umirovljenici koji imaju mirovinu manju od četiri tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri razreda

No, neće svi dobiti jednako, isplate su podijeljene u četiri razreda.

Oni s mirovinama do 1500 kuna dobit će 1200 kuna. Umirovljenici čija mirovina iznosi 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji primaju između 2000 i 3000 kuna dobit će 600 kuna, dok će najmanji iznos - 400 kuna, dobiti oni s mirovinama između 3000 i 4000 kuna.

Isplate će ići potkraj travnja ili početkom svibnja, a radi se o neoporezivom iznosu te iznosu koji se ne može ovršiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je najavio da će isplatama biti obuhvaćeni i korisnici tzv. razmjerne mirovine, odnosno oni kojima je mirovina priznata od zbrajanja hrvatskog i inozemnog staža.

Isplata potkraj travnja ili početkom svibnja

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović objasnio je da će se kod korisnika razmjerne mirovine gledati kumulativni iznos mirovina pa će dio tih korisnika biti isplaćen u srpnju zbog prikupljanja podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje radi li se o kupnji glasova, s obzirom na to da će Covid dodatak sjesti na račune neposredno pred izbore, Plenković je kazao kako nije tako i dodao da su u posljednjih godinu dana pomagali i građanima i poduzetnicima, pa bi tom logikom onda trebali na izborima dobiti 80 posto.

Pitali smo vas što mislite o iznosima

Na našoj Facebook stranici pitali smo vas jeste li zadovoljni s iznosima covid dodatka, dakle 1200, 900, 600 i 400 kuna, ovisno o visini mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo odgovore naših čitatelja koji su prikupili najviše reakcija, a sve ih možete pročitati, ali i komentirati, na našem Facebooku.

"Sramotno, da su povećali sirotinjske mirovine na neku normalnu vrijednost za dostojanstven život, mogli bi reći da su nešto napravili za umirovljenike, a ovako je jedna velika 0. Svaki dan cijene divljaju u svakom pogledu,naročito hrana i lijekovi za te jadne bolesne građane kojih je svakim danom sve više, a o čemu svi šute."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek isto. Kupuju glasove. Nije li sramotno da netko uopće ima tako malu mirovinu i zašto mirovine ne usklade s EU-om prije uvođenja eura. To je pitanje za vladu i premijera."

"Nikada neće bit svi zadovoljni, ali u ovoj situaciji smatram da je pravedno da oni s najmanjim primanjima dobiju veći dio jer najveći dio njih nema male mirovine svojom krivnjom ili zbog nerada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prijevodu, čovjek koji nije htio nikad raditi, dobio je mirovinu od 800 kn, dobit će covid dodatak 1200 kn. Čovjek sa 36 godina staža ima mirovinu od 2300 kn i dobit će 600 kuna covid nagrade, bljujem na to."

"Meni je još uvijek upitnik nad glavom odakle pare? Nitko ne govori da je država u krizi, nema prosvjeda, od kada avioni rijetko viđeni (napokon lete rijetko), imamo i oblake svaki dan... Ok... Skrenula s teme... I inače skrenula od svih gluposti koje se događaju u ne tako Lijepoj našoj... Osim prirodne ljepote..." https://www.facebook.com/Net.hr/posts/10158396776937887

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo