DOŠLA I DERATIZACIJA / Stjenice opsjedaju starački dom u Dubrovniku: 'Probudilo me noću, izjeli su me cijelu'

Ravnateljica ne poriče kako problem sa stjenicama postoji u dijelu doma koji ima drvene podove

14.8.2018.
20:29
VOYO logo

U staroj dubrovačkoj gradskoj jezgri problem sa stjenicama. Tranzitni su insekti, pa mnoge donesu i turisti u svojim torbama. Kako su stigli u dubrovački dom za starije i nemoćne Domus Christi - ne zna se. 

No, u Domu opovrgavaju da se bore s epidemijom. Istovremeno, pozvali su tim za deratizaciju. U sobama su bile i kamerele RTL-a - pogledajte što su zabilježile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana po tijelu ima mnoge ugrize stjenica. Iste ugrize svakodnevno vidi i tretira na  korisnicima doma za starije u kojem radi. Nadležne tvrdi, na ovaj problem upozorava godinama

"Nije se ništa učinilo, prskalo se zadnjih godinu i pol možda jedno desetak puta i to je to, ništa više", kaže Mirjana Raguž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana kad je odlučila reagirati, odgovara:

"Onog momenta kad sam ih donijela doma, probudilo me noću, pojedenu cijelu, pun stan, poludila sam iskreno", objašanjava,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica ne poriče kako problem sa stjenicama postoji u dijelu doma koji ima drvene podove, no  kažu kako godinama poduzimaju sve potrebno kako bi ga riješili.

"Znači po čitav dan smo izmjestili korisnike i tretirali smo sobe. To je bilo prije par godina. Mi dan danas ima higijenski zavod koji to prati, koji dolaze i gledaju tu, isto tako pozovemo tvrtku, a i mi sami smo nabavili nekoliko aparata na vrelu paru" kaže Mirjana Vujnović, ravnateljica doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da potvrdi svoje navode, ravnateljica je pred novinare dovela sve koji se bore s ovim problemom.  Prije dva mjeseca u nenajavljeni nadzor došli su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo - tragovi stjenica tada su pronađeni u dvije sobe. Jučer su pregledali sve djelatnike i štićenike doma.

"Od zatečenih 12 djelatnika doma kod niti jednog nije bilo znakova uboda stjenica, a od štićenika je samo kod jedne osobe nađen manji broj kožnih promjena, ne znamo je li od stjenica, mogle bi biti od komaraca ili nečega", kaže Mato Lakić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo ove godine u par navrata radili ovdje određene sobe, s tim da smo zahvaćali i više od soba koje su bile, ajmo reći, infestirane", kaže Ante Krmek, vlasnik tvrtke za sanitarnu zaštitu.

Same korisnice spornog dijela doma o stjenicama ovako svjedoče:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene vam najviše po vratu ovdje ugrizu, jel valjda dođu na kušin, a što ćemo...Ma traje odavna.. Ja bi ujutro okrenula jedan kantun lincuna ono tri četiri, okrenem drugi tri, četiri", kaže Marija, korisnica doma. 

"Ja se baš ne mogu potužit na to, eventualno može bit u svakih desetak dana da bi se možda našla po koja", dodaje Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U domu će ponovno raditi dezinfekciju svih prostora starog dijela zgrade, no pravo rješenje problema bilo bi kompletno mijenjanje drvenarije i namještaja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo