NOVI UDAR NA PUŠAČE: / Stiže zabrana elektronskih cigareta, a možete zaboraviti čak i na mild, light i ultra light cigarete

Image

Prema novom Zakonu, električne cigarete tretira se kao i obične, zabranjuju se aromatizirane cigarete, a i ugostitelje čekaju nove preinake ako žele dopustiti pušenje u svojim kafićima.

3.3.2017.
18:15
VOYO logo

Nakon više opomena Europske komisije i prijetnji kaznama od 15.000 eura po jednom danu kašnjenja, Vlada je jučer u proceduru poslala Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Kada se izglasa, Hrvatska će se konačno uskladiti s europskom direktivom koja traži dodatno smanjenje promidžbe pušenja te podizanje svijesti o negativnim učincima duhanskog dima na zdravlje građana.

Novi zakon o duhanskim proizvodima trebao je biti donesen još u svibnju prošle godine, no to se nije dogodilo, zbog čega je Hrvatska zaradila i dva upozorenja od Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆETE LI PRESTATI PUŠITI? /

Uznemirujuće fotografije na kutijama cigareta u Hrvatskoj

Image
HOĆETE LI PRESTATI PUŠITI? /

Uznemirujuće fotografije na kutijama cigareta u Hrvatskoj

Jedna od većih novosti novog propisa je izjednačavanje elektronskih i običnih cigareta. Ubuduće u svim javnim prostorima u kojima je zabranjeno pušenje neće biti dozvoljena ni upotreba e-cigareta. To se odnosi i na osobe koje se pojavljuju na TV ekranima, kao i na fotografijama u medijima, što znači da cigaretama, bila običnim ili e, nema mjesta u medijima osim ako je riječ o umjetničkom djelu (film), kao što se i dosad toleriralo.

Novost je i odredba za kafiće u kojima je dozvoljeno pušenje, prema kojoj će se na displeju u slučaju kvara, odnosno ako nema dovoljne izmjene zraka morati ispisati poruka: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom uređaju”, a što će biti vidljivo gostima kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće se smjeti prodavati cigarete s oznakama koje bi sugerirale da je neka vrsta cigareta “manje štetna” poput oznake mild, light, ultra light i slično, kao niti aromatiziranih cigareta, što je također zahtjev Europskog parlamenta. Upravo su cigarete s mentolom trn u oku zdrastvenih stručnjaka, obzirom da mladi i djeca počinju pušiti upravo cigarete s okusom.

Sa slikama je već počelo

Već i prije nego što je zakon izglasan, na cigaretama i pakiranjima dugana počela su se stavljati drastična upozorenja (kako bi izbjegli kaznu EK). Tako se na pakiranjima mora nalaziti jedna od 42 fotografije koje će zauzimati najveći dio kutije cigareta, a na kojima će vrlo eksplicitno biti prikazane posljedice pušenja, odnosno zdravstveni rizici. Svako pakiranje mora imati upozorenje “Pušenje ubija” te “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak” i još jedno od 14 ponuđenih tipa “Pušenje povećava rizik od impotencije!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je i da se na svakoj kutiji pušačima koji se žele odviknuti od te ovisnosti omogući i “prva pomoć” pa će na kutijama i na omotima na kojima se nalazi duhan za motanje nalaziti i telefonski broj za pomoć 08007999.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo