Ćudljiva priroda / Ni traga zujanju: gdje su nestali komarci od kojih strahuje Slavonija?

Ove je godine vrlo malo poplavnih komaraca u Osijeku, no oni gradski su na svakom koraku, a upravo oni prenose zarazne bolesti

4.7.2017.
18:57
VOYO logo

Kad vjetar ljeti zapuše, a Drava je niska, Osječani odahnu zbog jednog razloga.

"Ima li komaraca u Osijeku?", pitali smo stanovnike. "Pa nema sad. Ove godine ih baš ima izrazito malo. Vjerojatno zbog toga što je takva klima. Nema tople kiše i nema uvjeta da se komarci razmnože", objašnjava Marijan Falica iz Osijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka sezone obrane od komaraca napravljeni su larvicidni tretmani, no do prije tjedan dana zaprašivao se Osijek sa zemlje i iz zraka. Više je sreće ipak donijela ćudljiva priroda.

"Na brojnost komaraca najviše utječe priroda. Borba protiv prirode vrlo je teška i nemoguće je izvojevati pobjedu. U ovoj godini nismo imali visoke vodostaje rijeke Drave, Dunava tako da nije bilo velikih izlijevanja", kazao je Romano Kristić, pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se komarci nisu mogli ni razmnožiti. Riječ je o poplavnim komarcima koji Osječanima prave veliki problem, no urbanih komaraca ima, jer i staništa za njihovo razmnožavanje ima na svakom koraku.

"Oko naših kuća, u posudama, u septičkim jamama, gdje god ima vode. Oni su problem, a njih je moguće vrlo jednostavno riješiti edukacijom svakog čovjeka, aktivnim sudjelovanjem svakog stanovnika", objasnio je prof.dr.sc. Josip Milas, voditelj Službe za epidemiologiju iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da pregledaju dvorišta i prazne posude s vodom. Jer, kažu stručnjaci, prenosnici zaraznih bolesti upravo su domaći, tj. gradski komarci.

"Mi smo imali 2010. godine jedan slučaj Denge na našoj obali, imali smo 2013. godine više oboljelih baš u Slavoniji od groznice Zapadnog Nila. Dakle komarci koji prenose uzročnike ovih bolesti jesu prisutni", objasnio je prof.dr.sc. Josip Milas, voditelj Službe za epidemiologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječani, iako svjesni da komarci putem sline šire viruse, ipak ne strahuju od epidemija. 

"Nemamo što strahovati, znamo da su prenosnici kojekakvih bolesti, ali ne možete pobjeći od njih", kazala nam je Anica Falica iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostane li ljeto sušno, neće ih biti mnogo.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo