problem javnog prijevoza / Slavonci i Baranjci šokirani: osječki autobusni prijevoznik Panturist ukinuo 72 dnevne linije

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Putnici i javnost o tomu su obaviješteni na mrežnim stranicama Panturista, a kao glavni razlog te odluke ističe se nerentabilnost i ekonomska neisplativost ukinutih linija

6.2.2018.
21:50
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

5. veljače 2018. godine osječki autobusni prijevoznik Panturist ukinuo je čak 72 dnevne linije. Panturist je tvrtka koja drži najveći broj dozvola za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika, a ukinte su linije koje su do sada redovno prometovale radnim danima za vrijeme trajanja školske godine, dok su za neke linije promijenjena polazna vremena i/ili odredišta.

Putnici i javnost o tomu su obaviješteni na mrežnim stranicama Panturista, a kao glavni razlog te odluke ističe se nerentabilnost i ekonomska neisplativost ukinutih linija. Nezadovoljstvo zbog ukidanja autobusnih linija građani su iskazali i obraćanjem županijskoj upravi te tražeći zaštitu svojih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aktualnom problemu javnog linijskog prijevoza putnika župan Ivan Anušić danas u Zagrebu je razgovarao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić te inzistirao na traženju načina da se ovaj problem što prije riješi. Župan je odlučan da se ova problematika podigne na još višu razinu, odnosno da se u traženje rješenja uključi i Vlada Republike Hrvatske.

"Nedopustivo je da u današnje vrijeme učenici nemaju siguran i redovit prijevoz do škole, a zaposlenici do svog radnog mjesta. Županijska uprava je za samo šest mjeseci pokrenula niz projekata, sustavno stvara uvjete i pozitivno ozračje za razvoj Osječko-baranjske županije te da se ublaži i potpuno zaustavi iseljavanje. Međutim, sukladno zakonskim ovlastima, Županija ne može utjecati na ponašanje prijevoznika iako njihove odluke izravno utječu na pozitivne trendove i razvoj ovog područja. Zato očekujemo da se u rješavanje ovog izuzetno važnog pitanja za opstanak Slavonije i Baranje uključe resorna ministarstva i Vlada RH", upozorio je danas u Zagrebu župan Ivan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Panturist je od 2013. godine u vlasništvu kompanije Arriva, koja je u srpnju 2017. godine postala većinski vlasnik i Autotrans grupe (u kojoj posluje i Autoprometno poduzeće d.d. Požega), a time su članice grupe Arriva po broju važećih dozvola praktično stekle monopol na redovnom linijskom prijevozu u Osječko-baranjskoj županiji, kao i ostalim vidovima autobusnog prijevoza putnika. Na žalost, nakon te vlasničke koncentracije u prijevozu putnika nije došlo dio unapređenja i optimalizacije u pružanju usluga nego do masovnog ukidanja linija, uz objašnjenja da više nisu ekonomski isplative ni linije koje su bile isplative dok su APP Požega i Panturist bili konkurencija. U tom svjetlu zahtjev prijevoznika za subvencioniranjem linija može se tumačiti kao svojevrsna ucjena i sigurno nije na dobrobit zajednice na čijem području navedeni prijevoznici posluju i ostvaruju profit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo