NEVIĐENI SKANDAL U ZG BOLNICAMA: / 'Nemam baš nikakav ugovor, pacijenti mi plaćaju 20 kuna dnevno, osoblje mi sve dopušta jer im onda manje dosađuju'

Image
Foto: PIXSELL / screenshot

U većini zagrebačkih bolnica već mjesecima se mogu uočiti reklamni leci kojima se oglašava najam televizora za 20 kuna po danu, a namijenjeni su, dakako, pacijentima.

25.7.2017.
22:32
PIXSELL / screenshot
VOYO logo

Krenuvši tragom te informacije, RTL doznaje da se iznajmljivanje televizora u bolnicama obavlja bez ugovora.

Osoblju to odgovara jer im pacijenti manje dosađuju

Takva je praksa poznata u bolnicama diljem Europske unije, no s jednom bitnom razlikom - ondje bolnice sklapaju ugovore s tvrtkama koje iznajmljuju televizore. Kod nas je stvar obrnuta. Sam iznajmljivač koji stoji iza ovog posla nije htio pred kameru RTL televizije, ali je priznao da nema ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnicama ga puštaju da se oglašava jer, kako kaže, i bolničkom osoblju odgovara da pacijenti gledaju televiziju i tako im manje dosađuju. Iznajmljivač koji nije želio pred kameru kazao je da televizor ponekad dostavi i osoblju bolnice, s tim da njima to čini besplatno. Ruka ruku mije.

U Ministarstvu zdravstva kažu da je to pitanje za upravu bolnice, a iz KBC-a Zagreb u odgovoru RTL-u kratko ističu: "KBC Zagreb nije provodio postupak niti zaključivao ugovor ni sa kime, a vezano uz uslugu iznajmljivanja TV aparata pacijentima ili nešto slično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim bolnicama, poput KB Dubrava, uklonili su reklamne letke kojima se oglašava iznajmljivač.

Image
TREĆI KAT PAKLA NA JORDANOVCU: /

'Gušimo se od vrućine, sutra me možda neće biti'

Image
TREĆI KAT PAKLA NA JORDANOVCU: /

'Gušimo se od vrućine, sutra me možda neće biti'

Image
Foto: screenshot / RTL

U bolnicu u Klaićevoj televizore donose donatori

Ima bolnica u kojima je drugačija praksa. U zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici svaka soba ima televizor, internet i playstation. Sve to, kaže ravnatelj Zoran Bahtijarević, zahvaljujući donacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srećom, imamo dovoljno roditelja i dobrih ljudi koji organiziraju akcije. To su najmoderniji uređaji i djeca imaju 24 sata dnevno program koji mogu gledati", kazao je ravnatelj bolnice u Klaićevoj.

U splitskom KBC-u uprava je potpisala ugovor s privatnikom koji iznajmljuje televizore. I sama bolnica od toga ubire dobit, no ravnatelj Ivo Jurić ne želi otkriti iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni imaju paušal koji moraju mjesečno davati bolnici, ugovor traje još jednu godinu", kazao je ravnatelj KBC Split.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo