'ONO ŠTO SMO MISLILI DA SE NEĆE DOGODITI...' / Plenković žestoko osudio invaziju: 'Mi smo bili žrtve brutalnog Miloševićeva režima. Najbolje znamo što to znači'

Premijer Andrej Plenković još je jednom osudio napad na Ukrajinu te dodao kako će ubrzo sazvati sva sigurnosna tijela

24.2.2022.
12:14
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske održala je svoju redovitu sjednicu. Na dnevnom redu je bilo i stanje u Ukrajini. Premijer Andrej Plenković već je ranije oštro osudio ruski napad na Ukrajinu, podržao europske sankcije i pozvao Rusiju da prekine vatru. Saborski zastupnici su se također solidarizirali s ukrajinskim narodom, a u pripremi je i posebna saborska deklaracija o Ukrajini.

''Ono što smo mislili da se neće i ne može dogoditi u Europi 21. stoljeća, jutros se nažalost počelo događati. Rusija je počela svoju ničime izazvanu agresiju i invaziju na Ukrajinu čime je duboko pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo. Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe još od Drugog svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe'', istaknuo je uvodno Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE I PLENKOVIĆ /

Hrvatski premijer najoštrije osudio rusku invaziju: 'Ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine'

Image
OGLASIO SE I PLENKOVIĆ /

Hrvatski premijer najoštrije osudio rusku invaziju: 'Ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine'

''Ovim brutalnim i masovnim napadom Rusija je pogazila i Povelju Ujedinjenih naroda (UN). Cijela situacija je isključiva odgovornost Rusije koju pozivamo da odmah prestane s vojnom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine.

Hrvatska, kao jedina članica NATO-a i EU-a, koja je i sama prije tri desetljeća bila žrtvom brutalne vojne agresije, Miloševićeva režima, najbolje zna što to znači i najbolje razumije Ukrajinu, kojoj hrvatska Vlada još jednom izražava svoju punu solidarnost. Ukrajina je u prosincu 1991. bila prva članica koja je priznala neovisnost Hrvatske i svi dobro znamo koliko nam je to tada značilo. Sada kada je Ukrajina žrtva agresije Hrvatska će biti na strani mira, slobode, demokracije solidarnosti i međunarodnog prava. Hrvatska bi pogazila sva svoja načela kada ne bi stala uz ukrajinski narod'', kazao je Plenković i naglasio da je Hrvatska spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini te primiti moguće izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za očekivati je da će ovo imati snažan utjecaj na situaciju u Europi i svijetu, već i na ekonomiju. Jutros je cijena nafte skočila za pet posto, cijena plina po megavatsatu skočila je za 30 posto. Vlada će nastaviti svoje mjere za olakšavanje pritiska na standard građana. Od presudne je važnosti biti energetski neovisan, stoga je naša odluka od prve vlade o gradnji LNG terminala bila neophodna.

'Nastavit ćemo ulagati u vojsku'

Nastavit ćemo ulagati i u vojsku. To dokazuje nabava 12 borbenih zrakoplova Rafale, nabava vojnih vozila Bradley, a nastavit ćemo dalje ulagati u vojsku. Imali smo komunikaciju s užim kabinetom vlade, održao sam sastanke s guvernerom HNB-a, a sva veleposlanstva su angažirana na održavanju stabilnosti svih sustava. Čuo sam se sa svim veleposlanicima, naša veleposlanica ostaje u Kijevu, to je naša politička odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvao sam Milanovića te mu sažeo naše stavove u pet točaka. Oštra osuda napada i prekid vatre, prihvaćanje europskih sankcija, prihvat izbjeglica i humanitarna pomoć. Što se mene tiče sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost može biti već i sutra. Učinit ćemo sve da pomognemo u ovoj situaciji da osudimo napad", poručio je premijer Plenković.

"Sve sastavnice domovinske sigurnosti su spremne za provođenje dijela posla unutar svojih nadležnosti, što se tiče Ukrajine", poručio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Osvrnuo se i na obnovu potresom porušenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpisani su ugovori za obnovu 90 kuća. Nekonstrukcijski smo obnovili 155 kuća, a radovi su na 890 kuna u tijeku. Pripremamo nužne radnje za izgradnju 20 višestamenih zgrada, a prvi izvođači za 10 zgrada bit će odabrani 10. ožujka", potvrdio je Medved.

Moguće ublažavanje mjera protiv covida

Vili Beroš je govorio o epidemiji koronavirusa. "Zabilježeno je 2559 brzih antigenskih i 1548 PCR pozitivnih testova. Govorimo o padu od 39 posto u odnosu na prošli tjedan. Očekujemo dolazak 69.000 doza novog proteinskog cjepiva protiv koronavirusa, koje je bilo indicirano za sve starije od 18 godina. Ono bi moglo biti ključno za sve koji zbog kontraindikacija nisu mogli biti cijepljeni. I dalje pozivamo na cijepljenje, naročito dodatnom dozom, jer omikron izaziva blaže simptome samo kod cijepljenih osoba. Razmatramo i relaksaciju epidemioloških mjera, ali uz suradnju s epidemiolozima", poručio je Beroš i ponovio statistiku od početka pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo i dalje na usporavanju širenja virusa. S obizorm na to da je većina mjera do kraja ovog mjeseca, ali i epidemiološke situacije koja popušta, od početka tjedna razmatramo o ublažavanju ili ukidanju mjera. S time moramo biti oprezni i odmjereni. Ako se pad broja zaraženih nastavi padati do kraja tjedna, moguće je olakšavanje mjera oko javnih okupljanja. Razmatramo kako bi na rad javnih tijela utjecaj imalo ukidanje obveznog testiranja. Vidjet ćemo biti i što će biti u sustavu zdravstva. Stožer će uvažiti odluke i obznaniti ih 28. veljače. one bi trajale mjesec dana, s mogućnošću da one budu promijenjene i prije, ovisno o epidemiološkim mjerama", rekao je Davor Božinović.

Ministar Radovan Fuchs govorio je o sklapanju sporazuma sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 25 milijuna kuna, kojim bi se omogućilo stvaranje boljeg obrazovnog programa i poboljšanje uvjeta u školama, što je i prihvaćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućena žurna pomoć Ukrajini

U nastavku sjednice, vlada je raspravljala o prijedlozima pojedinih zakona i drugih propisa. Upućivanje žurne pomoći Ukrajini, ukupne procijenjene vrijednosti od 9,1 milijun kuna, odobrila je Vlada na sjednici u četvrtak temeljem iskazanih potreba koje je Ukrajina uputila Hrvatskoj nakon što ju je jutros napala Rusija.

Pomoć u robi i opremi bit će upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava MUP-a, MORH-a, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć Ukrajini upućuje se kao izraz solidarnosti, rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović te dodao da je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja, kroz strojeve i savjetodavno.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo