ZA ISTIM STOLOM / Sirijska i hrvatska obitelj pokazale su ovog Božića što je pravi blagdanski duh

Više desetaka domova, ali i samostana primilo je 60-ak izbjeglica u svoje odaje

25.12.2018.
19:00
VOYO logo

U toplinu svoga doma više desetaka obitelji nesebično je primilo izbjeglice tijekom blagdana. Isusovačka služba za izbjeglice organizirala je za njih božićni ručak s ciljem integracije u hrvatsko društvo. Posjetili smo obitelj iz Sesveta koja je tako stekla pet novih prijatelja iz Sirije, a ovo im nije prvi ovakav Božić.

Mohamed, Nadia, Lulu, Zuzu i četveromjesečni Wisam stigli su na ručak u dom obitelji Raffai u Sesvetama. Nisu se znali ni pet minuta, no vesela atmosfera brzo se stvorila u njihovoj blagovaoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ručak se jeo vegetarijanski, ali i klasičan božićni meni s purećim zabatkom.

Ottu i Ani iz Sesveta tradicija je pružiti prijateljsku ruku za Božić. Prošle godine primili su Iračane, a sada Sirijce. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jako su nas lijepo dočekali. Very good, very good!“, oduševljeno kaže Mohamed Tax iz Sirije, čija obitelj u stanu u Zagrebu živi već dvije godine. Ovaj ručak itekako znači njihovoj prilagodbi u Hrvatskoj. Četverogodišnja Lulu jezik za sada odlično uči.

''Ma prelijepo je, baš se radujem, ovo je najmanje što možemo iz našeg komfora napraviti. Ovo je onaj svečani dio i vrhnje'', kaže Otto Raffai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više desetaka domova, ali i samostana primilo je 60-ak izbjeglica u svoje odaje. Kako bi se Sirijci, Iračani, Iranci i Afganistanci integrirali u hrvatsko društvo i upoznali s običajima, već tri godine za redom Isusovačka služba za izbjeglice organizira božićni ručak za njih.

''Nešto malo je onih u postupku traženja, većinom su to osobe koje su dobile azil. Od 2006. do danas je takvih 740 osoba ukupno'', kaže ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijska i hrvatska obitelj za istim stolom pokazale su ovog Božića što je pravi blagdanski duh.

HOTEL PORTOFINO
Gledaj od 13.lipnja
VOYO logo