ŠIRE SE HRVATSKOM: / Legla opasnog tigrastog komarca pronađena i u Brijestu!

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci su primijetili legla opasnog azijskog tigrastog komarca na području Brijesta. Stoga mole građane da uklone sva moguća mjesta gdje se zadržava voda stajaćica.

9.9.2015.
10:43
Thinkstock
VOYO logo

"U Brijestu kod Osijeka pojavila su se legla azijskog tigrastog komarca. Poduzimaju se sve mjere koje su potrebne da se suzbije ta iznimno opasna vrsta komaraca, a u tome je potrebna suradnja s građanima koji trebaju ukloniti sve moguća mjesta gdje se zadržava stajaća voda", izjavila je u utorak na konferenciji za novinare u Osijeku glasnogovornica Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera doc. dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević ističući da ne treba dizati paniku. Stručnjaci navode da je spomenuta vrsta komarca vektor za prijenos čak 22 virusa pa i groznice zapadnog Nila koja je u susjednoj Srbiji već odnijela ljudske živote, piše Glas Slavonije.

Izdržljiva i prilagodljiva vrsta koja ugrožava ljudske živote

Azijatski tigrasti komarac vrlo je izdržljiva i prilagodljiva vrsta i može istisnuti "domaćeg" komarca. Aktivan je u radijusu od 300 metara od legla, a u očekivanim meteo i klimatskim uvjetima, dakle jesen i zimu, procjenjuje se da će ih "žilavi" komarac izdržati. Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka mr.sc. Romano Kristić kazao je kako se zna da je opasni komarac zamijećen na Jadranu, u Zagrebu, u Čepinu, a sada i u predgrađu Osijeka. Inače, bolest koju komarci prenose, s čovjeka na čovjeka prenosi se samo ako tigrasti komarac ubode i napije se krvi zaraženog čovjeka pa taj isti ubode zdravu osobu, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glas Slavonije/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo